Intervju med Lina Nordquist (L)

Läs vår intervju med Lina Nordquist (L), som kandiderar till riksdagen för Liberalerna i Uppsala län.

Hur tänker du driva republikfrågan i riksdagen?
– Arbetet med årlig flerpartimotion om införande av republik måste fortsätta, men med fler partier och fler riksdagsledamöter som undertecknare. Återkommande seminarier som ger kunskap om monarkins brister hoppas jag kan fortsätta öka stödet bland riksdagsledamöterna. Det behövs också opinionsarbete gentemot invånarna, så att de i sin tur sätter press på oss folkvalda.

Vad kan göras för att ändra opinionen?
– Frågan vi måste ställa oss är varför vi inte har en högljudd opinion redan idag? När frågan lyfts i samband med prinsessfödslar och prinsbröllop blir republikfrågan lätt sedd som en glädjedödare, trots att det ju är en i högsta grad demokratisk fråga som berör oss var och en. Huvudproblemet är ju heller inte att vi har prinsar och prinsessor, utan att svensk lag inte gäller alla idag och att utrikesnämndens ledarskap går i arv, eftersom vår statschef ärvt sitt uppdrag. Jag är övertygad om att en förändring kräver kunskap och argument, inte bara för varför monarkin är föråldrad, utan också för hur en övergång till republik skulle kunna gå till och för hur en svensk republik i praktiken skulle kunna se ut. Det som avhåller många från att bestämma sig tror jag är att de inte har en klar överblick över alternativet – det är ju en stor skillnad på att rösta för tysk eller finsk republik, och att rösta för en Trump.

Hur kan vi minska det politiska motståndet för att driva republikfrågan?
– Som jag ser det är motstånd inte det stora problemet – den egentliga utmaningen är bristen på både politiskt och folkligt engagemang. Många av oss är inte medvetna om att kungen inte kan åtalas eller dömas för brott, att kungafamiljens medlemmar inte får välja vem de vill gifta sig med, själva får välja religion, eller ens välja om de alls vill tillhöra en religion.

Vad kommer att krävas för att få till en folkomröstning om frågan?
– Som det ser ut idag skulle en folkomröstning ge en majoritet för avskaffande av monarkin, så jag tror att det avgörande är hur mycket invånare och folkvalda bryr sig om frågan.

Du får gärna kryssa Lina Nordquist eller någon av de andra republikanska riksdagskandidaterna. Du hittar kandidater från olika partier över hela landet i vår sammanställning.

Foto: Ola Hedin, Blyerts

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.