Intervju med Robert Hannah (L)

Läs vår intervju med Robert Hannah (L), som kandiderar till riksdagen för Liberalerna i Göteborgs kommun.

Hur tänker du driva republikfrågan i riksdagen?
– Jag fokuserar främst på apanaget och öppenheten i kungahusets redovisning. Tror väldigt starkt på att man vinner en seger i taget. För mig är det viktigaste steget just nu att apanaget begränsas till de personer inom kungahuset som faktiskt genomför uppdrag och arbetar med uppgifter som påminner om vad en statschef ska syssla med. Dessutom anser jag att offentlighetsprincipen ska gälla även kungahuset och jobbar för att större öppenhet.

Vad kan göras för att ändra opinionen?
– Genom att fokusera på de frågor som det svenska folket faktiskt håller med om – såsom det orimliga att apanaget växer och att det inte finns någon insyn i kungahusets ekonomi. Jag tror även att fokusera på det orimliga med att så många personer bekostas av staten är en fråga man bör driva hårdare. Familjen Bernadotte är populär, och även jag tycker kronprinsessan är en vänlig person. Så att enkom fokusera på att införa republik så snabbt som möjligt tror jag är tufft. Delsegrar måste vinnas först.

Hur kan vi minska det politiska motståndet för att driva republikfrågan?
– Jag tror man kan få med sig många fler ledamöter om man fokuserar på specifika frågor än att de ska ta klivet och driva republikfrågan direkt.

Vad kommer att krävas för att få till en folkomröstning om frågan?
– Jag tror inte att det kommer hända men det är ett bra sätt att driva opinion från Republikanska föreningens sida. Förändringar kommer ske successivt och inte genom en omvälvande folkomröstning om en specifik familjs vara eller icke vara.

Du får gärna kryssa Robert Hannah eller någon av de andra republikanska riksdagskandidaterna. Du hittar kandidater från olika partier över hela landet i vår sammanställning.

Foto: Sveriges Riksdag

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.