Republikansk seger med begränsningen av kungliga titlar

Beslutet om att hovet begränsar antalet personer med kungliga titlar och officiella uppdrag inom den kungliga familjen är en republikansk seger.

I dag kom beslutet om att hovet har begränsat antalet personer med kungliga titlar och officiella uppdrag inom den kungliga familjen. Republikanska föreningen har länge arbetat för att detta ska ske och välkomnar därför beslutet.

– Dagens beslut är ett steg i rätt riktning, men vi kommer inte sluta arbeta förrän hela kungafamiljen är privatpersoner och alla medborgare i Sverige har lika värde och samma rättigheter, säger Republikanska föreningens ordförande Ulf Bergström.

Justitiedepartementet väntas tillsätta en utredning om apanaget och de kungliga flaggdagarna i höst. En utredning som ska ske i samarbete med hovet och som bland annat ska se över vilka medlemmar av kungafamiljen som ska kunna utföra offentliga uppdrag och ta del av apanaget.

– I och med detta beslut har kungen föregått utredningen och väljer att agera först. Hovet har sett åt vilket håll vindarna blåser och väljer att själva ta detta beslut innan utredningen är klar. Det är 2019 inte 1971, säger Ulf Bergström.

– Barnkonventionen, som snart träder i kraft, har dessutom gjort dubbelmoralen än mer uppenbar. Dagens situation där en enda, vit, kristen familj ärver arbetet som statschef är inte demokratiskt hållbar. Hovet försöker att undvika den nödvändiga diskussionen med detta steg, säger Ulf Bergström.

Republikanska föreningen släppte nyligen rapporten Monarkins verkliga kostnader, som visar att den svenska monarkin kostade närmare 1,3 miljarder kronor 2018.

– I takt med att kungafamiljen växer så har också kostnaderna för monarkin blivit allt högre. Detta är något vi länge har lyft fram och kritiserat hovet för, och som de nu har blivit tvungna att ta till sig av. Vi förväntar oss att det snabbt växande apanaget kommer att påverkas av detta beslut och minskas kraftigt, säger Magnus Simonsson, generalsekreterare på Republikanska föreningen.

– Eftersom det enbart är statschefen som enligt lag har några officiella arbetsuppgifter så anser vi att endast kung Carl Gustaf Bernadotte ska vara berättigad ersättning för sitt uppdrag, säger Magnus Simonsson.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.