Öppna riksdagen demokratiskt

Kungadömet måste fullständigt flyttas ut från riksdagshuset, menar Republikanska föreningen.

Riksdagens öppnande i morgon sammanfaller i år med den internationella dagen för demokrati. Detta styrelseskick ska tas på allvar och då kan inte statschefen erhålla sitt ämbete genom arv. Det högtidliga öppnandet av vårt folkvalda parlament ska förrättas av en av de valda, exempelvis talmannen. Monarkin är ett avsteg från demokratin.

– Det är absurt att riksdagen, som är folkets främsta företrädare, öppnas av en person som inte är vald. Ceremonin under riksmötets öppnande antyder att riksdagen har erhållit sin makt från kungen och inte från folket. Visserligen är det på talmannens begäran som kungen förklarar riksmötet öppnat, men det vore bättre om talmannen stod för öppnandet själv. Nästa år hoppas jag att kungen stannar hemma, säger Yasmine Larsson, ordförande för Republikanska föreningen och själv riksdagsledamot (S).

– Vid riksdagens öppnande reser sig de folkvalda och sjunger Kungssången. Dessa handlingar är symboliska uttryck för underdånighet och brist på respekt för vår demokrati och allas lika värde. Kungadömet måste fullständigt flyttas ut från riksdagshuset. Det är sorgligt att de folkvalda inte redan nu kopplat bort arvkungadömets ledande företrädare från vårt lands högsta beslutande församling, säger Anna Steele, vice ordförande för Republikanska föreningen och tidigare riksdagsledamot (FP).

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.