Anne-Marie Pålsson tar strid för republik

– Det är med en stor ära som jag ställer upp som vice ordförande för Republikanska föreningen. Om jag får medlemmarnas förtroende ska jag aktivt föra föreningens talan utåt och stärka opinionen för republik, säger Anne-Marie Pålsson.

Republikanska föreningens valberedning anser att Yasmine Larsson, riksdagsledamot (S) från Helsingborg, ska få förnyat förtroende som ordförande. Till ny vice ordförande föreslås Anne-Marie Pålsson, docent i nationalekonomi och före detta riksdagspolitiker (M), från Lund. Föreningens nuvarande vice ordförande Anna Steele, tidigare riksdagsledamot (L) från Tyresö, har avböjt omval. Kongressen äger rum lördagen den 23 april på Waterfront i Stockholm.

– Efter ett fantastiskt första år som ordförande är jag nu stärkt för strid för republik. Monarkin är en kvarleva från den tid då Sverige var en diktatur. Statschefer ska inte ordnas fram via arv. Dagens system borde vara otänkbart i alla demokratiska stater, säger Yasmine Larsson, ordförande för Republikanska föreningen.

– Det är oacceptabelt att vi inte får välja vår egen statschef och kompetens måste väga tyngre än blodsband. Det är med en stor ära som jag ställer upp som vice ordförande för Republikanska föreningen. Om jag får medlemmarnas förtroende ska jag aktivt föra föreningens talan utåt och stärka opinionen för republik, säger Anne-Marie Pålsson, som föreslås bli ny vice ordförande för Republikanska föreningen.

– Den republikanska rörelsen i Sverige är bred och det ska återspeglas i styrelsen. Jag är väldigt glad över att vi kan föreslå en välkänd och framstående forskare och debattör som Anne-Marie Pålsson till ny vice ordförande, säger Rasmus Jonlund, sammankallande i valberedningen.

Valberedningens fullständiga förslag:

• Yasmine Larsson, ordförande, Helsingborg, 28 år. Riksdagsledamot för Socialdemokraterna.
• Anne-Marie Pålsson, vice ordförande, Lund, 64 år. Docent i nationalekonomi och tidigare riksdagsledamot för Moderaterna.
• Jenny Grenander, ledamot, Skarpnäck, 36 år. Biträdande enhetschef på Akademikerförbundet SSR.
• Bengt Hall, ledamot, Lund, 72 år. Före detta folkhögskolerektor.
• Johan Kaluza, ledamot, Karlstad, 29 år. Doktorand i företagsekonomi vid Karlstads universitet.
• Erik Nordblad, ledamot, Bagarmossen, 34 år. Fotograf.
• Anders Nordström, ledamot, Uppsala, 71 år. Före detta lärare och skolledare inom folkhögskolan.
• Erland Eriksson, ersättare, Piteå, 66 år. Förtroendevald ordförande för Kommunals sektion i Piteå, styrelseuppdrag i ABF-norr samt fritidspolitiker för Socialdemokraterna.
• Ulla Holm, ersättare, Uppsala, 79 år. Docent i pedagogik och legitimerad psykolog.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.