Sverige är i praktiken en republik

Kungen är en anakronism, skriver Ettore Nobis.

Ingen kan påstå att Sverige är i något väsentlig avseende styrd av monarken. Sverige är en demokratisk stat där monarken är ett ”lyxattribut” som ”svenskarna” vill hålla sig med. Den svenske kungen är uppenbarligen en betydelselös leksak i ”folkets” händer.

Speciellt efter Torekovskompromissen 1971 har kungen reducerats till en maktlös ickemedborgare. En person som får symbolisera landet, inte ”världens mest jämställda land” som många svenskar påstår att Sverige är, utan ett gammaldags land beskrivet av nationalistiska monarkister med hjälp av arkaiska myter om supermän och superkvinnor som i verkligheten var maktfullkomliga despoter som alltid satte sitt eget väl före samhällets och ”folkets”.

Är det synd om svenskarna som lever under ett monarkiskt statsskick? Knappast. Möjligen kan det vara synd om de marionetter som de leker med, fast jag är övertygad att dessa marionetter struntar i sin sociala och politiska alienation av de skäl som gör att människor ofta är nöjda med sitt liv när de får leva i omåttligt överflöd.

Att lilla Estelle skulle upptäcka själv att det liv som hon fostras till kommer att bli ett socialt, kulturellt, religiöst och politiskt fängelse är osannolikt. För det som kommer att drabba Estelle och som redan har drabbat hennes morfar skall inte ”hovet” klandras utan snarare den svenska grundlagen som motsäger som slår fast att alla svenskar är lika men som samtidigt hävdar att de inte är det.

Monarkin i Sverige är djuprotad i ”svenskheten” och så kommer den att bli också i fortsättningen så länge som den har hela statsapparaten, med SVT i spetsen, till sitt förfogande. Christina Jutterström var stolt över trailern ”Fri television” som häcklade Silvio Berlusconi och Vladimir Putin vilka påstods ha full kontroll över den statliga propagandan. Något som i fallet Berlusconi var en överdrift då Italien hade ett flertal media som propagerade mot Berlusconi och avslöjade alla hans skurkstreck (vilket ledde till att han drogs inför rätta tjugo gånger och slutligen fälldes).

Vad Christina Jutterström inte ville kännas vid var att hon själv utnyttjade SVT till det yttersta för att bevara monarkin och förhindra varje politisk diskussion om statsskiktet och om statschefens roll i Sverige så som Vladimir Putin och andra maktfullkomliga statschefer gjorde.

Jag har varit medlem i Republikanska föreningen i flera år och frågat mig ofta om jag verkligen lider av att leva i ett land som ”styrs” av en kung. Uppriktigt sagt har varken jag eller några andra som jag känner känt det så. Kungen existerar inte annat än som en ”dekoration” och som en anakronism helt utanför samhället och dess lagar och regler.

Och varför ”bråkar” jag då? Jo, av de två skäl som jag anger ovan: 1) Att ett barn hjärntvättas av svenska staten. 2) Att statstelevisionen är i händerna på folk som vill tvinga på medborgarna de egna uppfattningarna. Den dagen då CGB och hans folk görs till vanliga medborgare, så som grundlagen påstår att alla svenskar är, den dagen försvinner monarkin i Sverige.

Utan SVT:s och de övriga mediernas ihärdiga, lättsinniga och vinstgivande propaganda för monarken och för monarkin tror jag att detta kan ske av sig självt inom en inte alltför avlägsen framtid.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.