SVT går i kungens ledband

SVT borde inte låta sig styras av hovet, anser Republikanska föreningen.

Kungahuset lyckades återigen få SVT att sända vad som borde vara ett privat bröllop. Därmed lånar public service ut sina kanaler till hovets budskap. Vilka villkor hovet har ställt på SVT och hur mycket pengar bolaget lägger på bröllopsbevakningen lär allmänheten aldrig få veta.

– Statstelevisionen direktsänder i hela nio timmar under bästa sändningstid när statschefens mellanbarn gifter sig. Det låter som något som skulle kunna inträffa i valfri diktatur, men det sker i Sverige. SVT:s bevakning av familjen Bernadotte är i praktiken inget annat än ett beställningsjobb från hovets pr-avdelning, säger Yasmine Larsson, ordförande för Republikanska föreningen.

LÄS MER: SVT är hovets PR-kanal

– Det är märkligt att SVT, som är ett statligt bolag finansierat av medborgarnas tv-avgifter, låter sig styras av hovet. Alldeles oavsett om det finns ett allmänt intresse av någon storlek är det ett anständighetskrav att bevakningen sker med opartiskhet, måtta, sans och kritisk granskning, säger Anna Steele, vice ordförande för Republikanska föreningen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.