Förra veckan födde prinsessan Sofia på Danderyds sjukhus. Sophia Brismar Wendel är överläkare på förlossningsavdelningen och var med vid förlossningen, som hade förberetts i månader. Samma läkare och förlossningsteam var med vid prinsessan Madeleines förlossning på samma sjukhus 2015. Sophia Brismar Wendel säger att det det är prinsessorna själva som fått önska vårdpersonal.
Kan vem som helst göra det?
– Ja, det kan man i princip göra. Om man har har träffat en doktor eller barnmorska på en mödravårdscentral så kan man önska att den personen ska hjälpa till vid förlossningen. Då kan man komma överens om det.
Vem som helst kan alltså förhandsboka ett vårdteam inför en förlossning?
– Vem som helst? Nja, det måste finnas rimliga skäl till att man ska ha ett visst team.
Vad fanns det för rimliga skäl i det här fallet?
– Den massmediala uppmärksamheten och den personliga säkerheten kring exempelvis ankomsten till sjukhuset. Och att de får vara ifred under förlossningsarbetet.
Så den massmediala uppmärksamheten motiverar en särbehandling?
– Eftersom nyfikenheten kring kungligheter är väldigt stor så måste den personliga integriteten skyddas på ett särskilt sätt. Och då är det bäst för dem att ha en begränsad mängd personer som har möjlighet att gå in på rummet, läsa journalen eller se hur förloppet utvecklar sig.
Gäller inte det för alla?
– Jo, men det är inte så många patienter som väcker så här stor nyfikenhet.
Tillbaka fyra år. Inför att kronprinsessan Victoria skulle föda Estelle, på Karolinska Universitetssjukhuset i februari 2012, hade man ett liknande upplägg. ”Tidigt i graviditeten”, enligt förlossningsläkaren Lennart Nordström, hade han förhandsbokats till den kungliga förlossningen. Redan två veckor innan hade dessutom ett förlossningsrum reserverats åt Victoria, och spärrats för andra föderskor. Efteråt sa förlossningsläkaren till den samlade pressen:
– Det var vårt beslut, vi kunde inte låta en officiell person komma och sätta sig ett väntrum.
När kronprinsessan födde prins Oscar i mars i år, hade hon samma förlossningsteam som 2012. Agneta Rudels-Björkman är vårdchef på Karolinska universitetssjukhuset. Hon bekräftar att sjukhuset hade ett rum reserverat till kronprinsessan även den här gången.
– Vi hade ett speciellt rum som vi hade planerat för, där Victorias födsel skulle ske. Vi stängde det rummet under typ tio dagar, och under tiden öppnade vi ett annat rum. Vi behövde alltså inte dra ner på verksamheten. Vi har inte lika många förlossningar just nu som vi haft tidigare och därför har det funnits rum som inte har använts.
Vi stängde rummet under typ tio dagar
Vårdchefen bekräftar även att Victoria hade samma förlossningsläkare och sjukvårdsteam som när hon födde 2012. Det var sjukhuset som valde ut personalen åt kronprinsessan.
Har kungafamiljen särbehandlats i de här fallen?
– Det här är ju en speciell förlossning kan man väl säga, med vår kronprinsessa. Så vi måste ha personer som vi vet är tillgängliga och vi måste veta att vi har en plats för prinsessan när hon kommer in.
På vilket sätt är förlossningen speciell menar du?
– Jag menar att vi har monarki i Sverige och att det här är vår kronprinsessa.
Så det motiverar en särbehandling?
– Nja, det är också många säkerhetsaspekter. Vi har haft en dialog med Säpo förstås. Och när det gäller ministrar, presidenter, kungligheter och så vidare så har man ju en säkerhet som måste hållas.
Så säkerhetsaspekten motiverar särbehandlingen?
– Inte bara. Det är mycket press runt en sådan här händelse också. Och kungligheter har som alla andra rätt till sekretess. Så det är sekretess, säkerhet och många sådana aspekter som man väver ihop.
Anser du att kronprinsessans förlossningar genomförts i enlighet med hälso- och sjukvårdslagens portalparagraf om jämlik vård?
– Jag anser att det här är en speciell förlossning.
Charlotte Elvander är barnmorska på BB Stockholm och postdoc på Karolinska Institutet. Hon tycker inte att det är motiverat att vissa ska behandlas annorlunda än andra.
– I Sverige arbetar vi för att alla kvinnor ska få en jämlik vård, oavsett bakgrund. Det som hänt i de här fallen är att de här kvinnorna på grund av sin bakgrund har fått specialvård. Uppenbarligen tycker man att dessa födslar är viktigare än andra.
När rum bokas upp i förväg i Stockholms landsting finns risken att andra föderskor måste hänvisas någon annanstans, menar Charlotte Elvander, och säger att det vore minst sagt upprörande om det hände. Hon reagerar också på att läkare medverkat vid födslarna.
– Om en födsel löper på normalt är det vanligtvis bara barnmorskor som medverkar.
Jag anser att det här är en speciell förlossning
Solveig Strebel är en av många mammor som Reform varit i kontakt med och som upprörts av särbehandlingen.
– Det mig arg ändå in i benmärgen när jag förstår att den skattefinansierade förlossningsvården särbehandlar medlemmar ur kungafamiljen. Är det verkligen sjukvårdens uppgift?
Solveig Strebel vet av egen erfarenhet hur svårt det kan vara.
– Jag fick själv barn nyligen och vet hur svårt det kan vara att överhuvudtaget få en barnmorska till förlossningsrummet. Vid nästa förlossning är jag i värsta fall förberedd på att avvisas från sjukhuset i brist på plats.
Solveig Strebels bild bekräftas av den rådande krisen i förlossningsvården. Från 1 maj kommer födande mammor inte kunna bli inskrivna på sitt förstahandsval om det redan är fullt, rapporterar DN.
Ella Bohlin (KD) är Barn- och äldrelandstingsråd med ansvar för förlossningsvården. När Reform vill fråga Bohlin vad hon har att säga till de mammor som riktar kritik mot att förlossningsvården särbehandlar en viss grupp, så hälsar hon via sin presskontakt att inte kommenterar enskilda patienter. Men det verkar inte gälla hela tiden. Efter Victorias senaste födsel skrev Kristdemokraterna i Stockholms läns landsting på sitt Twitter-konto:
”Grattis Victoria och Daniel! Ännu ett exempel på hur bra förlossningsvård vi har i Sthlm.”
Det här är en artikel från Republikanska föreningens tidskrift Reform. Gillade du den? Stöd fler granskningar av kungahuset och monarkin genom ett stöd, litet eller stort, till Swishnummer 123 319 84 05.