Ingen kungssång i riksdagen

En unken tradition att folkvalda reser sig i plenisalen för att sjunga hyllningssång till den ärvda kungamakten.

Sluta sjunga lovsång till kungen i riksdagen

– Vi riksdagsledamöter ska inte sjunga hyllningssång till kungen när riksdagen öppnar. Det uppmanar Yasmine Larsson, ordförande för Republikanska föreningen och riksdagsledamot (S). Vi är valda av folket och inte utsedda av kungen.

Kung Carl Gustaf Bernadotte öppnar alltid riksdagens nya arbetsår. I år sker detta tisdagen den 25 september.

– Riksmötets öppnande är en högtidlig och symbolisk händelse för den svenska demokratin, menar Yasmine Larsson. Därför ska inte riksdagen börja sitt arbete med en hyllning till ett odemokratiskt och föråldrat styrelseskick. Traditionen att sjunga kungssången måste upphöra!

Sverige är fortfarande en monarki, men enligt Yasmine Larsson är lovsången till kungen en av de mest unkna delarna av detta föråldrade statsskick.

– Den lojalitet vi riksdagsledamöter känner ska rikta sig till medborgarna, inte till Carl Gustaf Bernadotte, säger Yasmine Larsson. Sången innehåller ju strofen “var honom trofast och hans ätt”, trots att offentliga ämbeten inte ska ärvas.

Därför borde kungssången tas bort från riksmötet. Hängivenheten ska gälla demokratin, eftersom förtroendet som riksdagsledamöterna har fått kommer från väljarna.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.