En symbol som spelar roll

Sofia Karlsson vill att frågan om statsskicket hörs i den kommande valrörelsen.

”Republikanska föreningen, det finns väl viktigare saker att engagera sig i?” Frågan eller påståendet fick jag när jag var ordförande för Republikanska föreningen.

Först blev jag lite ställd och irriterad ska erkännas. Rangordning av engagemang är det värsta jag vet och kommer oftast från de som inte engagerar sig alls. När jag skulle formulera mitt svar så kände jag att frågan egentligen bara kräver ett väldigt kort konstaterande tillbaka:

– Det är en symbol som spelar roll.

Jag definierar mig själv som en engagerad person med medlemskap i många föreningar och ett partipolitiskt engagemang. Jag tror på att vi kan förändra världen till det bättre och frågor som mänskliga rättigheter och feminism står alltid högt på min agenda.

Mitt engagemang i Republikanska föreningen kan därför först verka nästan lite udda för en utomstående. En förening där jag ofta möter människor som jag – förutom viljan att inför republik i Sverige – har väldigt lite gemensamt med – och i några fall även är politisk motståndare till.

Men det är bredden av människor som väljer att engagera sig i Republikanska föreningen som ger tillförsikt inför framtiden. Här samlas vi som kanske i alla andra frågor skulle tycka olika och arbetar tillsammans för att införa republik i Sverige. För att det är en symbol som spelar roll.

Att vi har arvsmonarki som statsskick i ett demokratiskt land är konstigt och rimmar illa med en demokrati. Så enkelt är det. Oavsett hur lång traditionen är, eller om kronprinsessan är trevlig och kompetent eller hennes dotter är charmig. Symboler är viktiga och så länge vi är en nationalstat som vill vara en demokrati kan vi inte representeras av människor som ärver sitt uppdrag.

Vi är många som vet detta och de senaste åren har vi sett en bredare debatt om statsskicket och fler och fler väljer att bli medlemmar i Republikanska föreningen.

Gott så, men inte gott nog.

Opinionen måste bli mycket starkare för att våra riksdagspartier ska ta tag i frågan. Jag hade önskat att vi kunde se fram emot en valrörelse 2014 där frågan om vårt statsskick skulle beröras och höras.

Men det jag tror vi har att se fram emot är en riksdag där feministerna i form av Feministiskt initiativ tar plats, och då öppnar sig möjligheten på allvar även för frågan om införandet av republik. Feministerna kommer vara den hävstång som republikförespråkare i andra partier behöver för att frågan på allvar ska debatteras även i riksdagen.

Det är min profetia. Det eller så står mitt hopp till Estelle Bernadotte, att hon gör ett val som verkligen är för Sverige i tiden, och avböjer sig kronan och lever sitt liv precis som hon vill.

Text: Sofia Karlsson

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.