Arbetar hårt, från läktarplats

Många menar att våra kungligheter har ett stenhårt jobbschema och att flitens lampa lyser från morgon till kväll. En titt i kungens kalender visar dock motsatsen, och vi ställer oss frågande till hovets syn på arbete.

Vi har hört det många gånger. Kungen arbetar mycket hårt och har ett späckat schema. Det svenska kungahuset arbetar mest av alla de europeiska kungahusen. Denna bild av det outtröttligt arbetande kungahuset är någonting vi ständigt matas med, och det är en bild som har fastnat i många svenskars medvetande. Men stämmer det verkligen?

På hovets hemsida finns en kalender där den som är intresserad kan se vad medlemmarna i kungafamiljen har för sig. Under 2017 hade kungen totalt 241 aktiviteter fördelade på 162 dagar. För de övriga 203 dagarna fanns inga aktiviteter alls.

Vid en snabb genomgång av aktiviteterna för 2017 så kan man konstatera att 105 av de totalt 241 aktiviteterna är ”närvaro” av olika slag. 43% av kungens betungande arbete gick alltså ut på att närvara. Det kan handla om att kungen närvarar vid ett välgörenhetsarrangemang, ett stort scoutmöte eller en operaföreställning. Att närvara tycks alltså vara en av kungens vanligaste arbetsuppgifter.

Just nu närvarar kungen vid OS i Pyeongchang. Det var meningen att Silvia skulle följa med också, men hon fick ställa in i sista stund på grund av andra åtaganden. Han ska enligt kalendern vara där i åtta dagar, vilket med hovets sätt att se på arbete blir åtta arbetsdagar. Hade Silvia varit med som planerat så hade det istället blivit 16 arbetsdagar för de båda. När vi läser om kungaåret som gått i januari 2019 så kommer dessa åtta dagar av att titta på sport och träffa idrottare under OS i Sydkorea att framställas som åtta arbetsdagar för Europas hårdast arbetande kungahus.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.