Allt fler öppna republikaner i Stortinget

När Norge röstade om republik på torsdagen vågade många socialdemokrater gå emot partiledningen.

Nej, den norska monarkin hängde inte direkt i en skör tråd.

När Stortinget idag röstade om statsskicket blev det en brakförlust för den republikanska sidan, 26 röster mot 137. Men faktum är att fler än någonsin tidigare stödde republikmotionen som lagts fram av ledamöter från Socialistisk Venstreparti (SV) och Arbeiderpartiet.

Enligt stortingets röstningsprotokoll stöddes motionen av 16 ledamöter från Arbeiderpartiet, sex från SV, tre från Venstre och en från Höyre. (Två ledamöter anmälde i efterhand att de röstat fel, en från Arbeiderpartiet och en från Senterpartiet). Det är mer än dubbel så många jämfört med förra gången frågan var uppe, 2013. Då röstade elva ledamöter för republik.

– Det är fortfarande så att det är principiellt omöjligt att försvara att just den viktigaste positionen i vårt statsskick inte ska utses i val, sa Snorre Valen från SV i debatten inför omröstningen.

SV har motionerat om republik upprepade gånger sedan 70-talet. Sedan 2013 har man fått anslutning även av ledamöter från Arbeiderpartiet.

Enligt den norska republikanska organisationen Norge som republikk är egentligen 40 procent av ledamöterna i Stortinget republikaner.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.