Unga väljare är osäkra om Vänsterpartiet och monarkin

Ny undersökning från Novus.

Bland unga väljare (18-29 år) är det bara 59 procent som vet att Vänsterpartiet är emot monarkin. I den äldsta åldersgruppen är siffran 80 procent.

Det visar en ny opinionsundersökning som Novus utfört i juni 2017 på uppdrag av Republikanska föreningen. I undersökningen fick allmänheten svara på frågan om vilken åsikt de uppfattar att riksdagspartierna har när det gäller att behålla eller avskaffa monarkin.

Undersökningen visar trots allt att Vänsterpartiet är det parti som har den tydligaste profilen i frågan. 72 procent av väljarna känner till att partiets principiella ståndpunkt är att monarkin ska avskaffas.

– De flesta ser förmodligen republik som ett klassiskt vänsterkrav, så det är lätt att gissa rätt om Vänsterpartiets uppfattning. Men vänsterpartister är också aktiva kritiker av monarkin på ett sätt som sticker ut bland riksdagspartierna, säger Magnus Simonsson, generalsekreterare i Republikanska föreningen.

-Bland unga väljare är partiet inte lika tydligt. Det tyder på att Vänsterpartiets agerande i nutid är suddigare. Politik är en färskvara. Ska partiet fortsätta vara riksdagens tydligaste republikaner måste de fortsätta vara tydliga med vad de tycker och lägga bra republikanska förslag, säger Magnus Simonsson.

Totalt har 1019 intervjuer genomförts bland svenska 18-79-åringar under perioden 15-21 juni 2017. Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel.

Här finns det fullständiga undersökningsresultatet för kännedomen om Vänsterpartiets politik.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.