Jan Guillou: Därför är jag republikan

”Vad som helst ursäktas när det gäller dålig journalistik, bara det har med kungligheter att göra.”

Hej Jan Guillou, varför är du republikan?

– Därför att jag är demokrat. För mig framstår det som självklart att man inte kan ha ett statschefsämbete som går i arv. Men inte bara av etiska skäl. Om man har en vald statschef har den hand om utnämningsmakten. Då blir det inte samma mygel som nu när kungen inte har någon utnämningsmakt. Den finns i kanslihuset hos ett politiskt parti. Det är därför vi har dessa inkompetenta personer på höga poster i samhället.

Vad krävs för att vända den kungavänliga opinionen?

– Det är nästan omöjligt. Vi befinner oss i den absurda situationen att en republikansk tidning som Aftonbladet ägnar 30-talet sidor åt prinsbröllopet. Expressen har till och med anställt en person med uppgift att läsa kungens tankar. I ingen annan politisk fråga vore den typen av hyckleri möjlig. Men Expressen har utan att skämmas en magiker. Vad som helst ursäktas när det gäller dålig journalistik, bara det har med kungligheter att göra.

Hur skulle vägen mot att avskaffa monarkin kunna se ut?

– Det måste bli någon form av politisk diskussion om saken. Vi måste bryta genom vallen av rädsla som håller alla borta från ämnet. Först då kan man förklara för folk att de inte behöver oroa sig. Kungafamiljens finhet kommer att bevaras. De kommer även i ett republikanskt Sverige vara den förnämsta adelsfamiljen. Det tror jag inte folk fattar riktigt. Vi måste komma förbi föreställningen att det är synd om kungafamiljen om vi inför ett demokratiskt statsskick, men det går inte utan politisk debatt.

Hur bör statsskicket se ut efter monarkin?

– Den finska modellen är väl alldeles utmärkt. Med skillnaden att vi i vår societet har en kungafamilj, men det har Frankrike också. I samband med prinsbröllopet skrev du om det utbredda kungafjäsket.

Upplever du att många journalister och politiker är ryggradslösa republikaner?

– Ja. Jag utgår ifrån att det är en republikansk majoritet i riksdagen, men den gör sannerligen inget väsen av sig. Det beror på rädslan att bli impopulär. Det kanske ses som en oartighet att just på festdagen ta upp ämnet. Men om man tänker lite till är det just när hysterin är som värst som någon måste påminna om vett och sans i det hela.

Krönikan har delats flitigt på sociala medier. Vad har du fått för reaktioner?

– Ja, alltså de övervägande reaktionerna som jag har mött är positiva. Folk tycker det är skönt att åtminstone någon kan säga ett vettigt ord en sådan hysterisk dag.

Foto: Peter Knutson

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.