Hur tänker du driva republikfrågan i riksdagen?
– Jag tänker rösta på och skriva under liberala motioner i frågan. Jag ska dock vara ärlig och säga att jag inte kommer att ägna stor energi åt republikfrågan, det är många liberala reformer som måste genomföras och får gå före.
Vad kan göras för att ändra opinionen?
– Jag tror att det handlar mycket om att betona att skilja på monarkin som system och kungafamiljen som personer. Och att det som är kritiskt inte är att kungen är kung utan att kungen är statschef. För min del får kungen gärna kalla sig kung, precis som grevar kallar sig grevar, men inte ha någon särställning i staten eller styrningen av det offentliga Sverige.
Hur kan vi minska det politiska motståndet för att driva republikfrågan?
– Jag tror att man får se det som på frågan hur man äter en elefant: bit för bit och med sked. Man får presentera och driva delmål, som att kungen inte ska leda utrikesnämnden, inte ha straffrihet, ha rätt att välja sin egen religion och så vidare. Samt att driva begränsningar av apanaget som Robert Hannah (L) har gjort framgångsrikt. Till slut kan man rätt odramatiskt skilja kungahuset från staten på samma sätt som man gjort med adeln.
Vad kommer att krävas för att få till en folkomröstning om frågan?
– I praktiken är det väl att Socialdemokraterna vill ha det, för att de är splittrade internt. Det är då vi har folkomröstningar i Sverige.
Du får gärna kryssa Niklas Frykman eller någon av de andra republikanska riksdagskandidaterna. Du hittar kandidater från olika partier över hela landet i vår sammanställning.
Foto: Privat