Hur tänker du driva republikfrågan i riksdagen?
– Vi/F! kommer att skriva en partimotion om att införa presidentstyre. Väl medveten om att det tar tid, eftersom det krävs grundlagsändring, det vill säga två beslut med val emellan, finns det plats för opinionsbildning, både i riksdagen (interpellationer, enkla frågor) och utanför. Det finns republikaner i flera partier och det är konstruktivt att samlas i en grupp för kreativt samarbete.
Vad kan göras för att ändra opinionen?
– Folkbildning, det vill säga samtal med fakta som underlag. Ordna möten, skriva artiklar, samla till diskussioner och så vidare. Allt det klassiska folkbildningsarbete som ofta är det som lagt grunden för beslut i riksdagen. I och med att vi också har ökande nationalism i Sverige tror jag att allt fler är beredda på att både försvara och fördjupa demokratin och då är den här frågan verkligen aktuell.
Hur kan vi minska det politiska motståndet för att driva republikfrågan?
– Genom att fler och fler utanför riksdagen, genom inbjudningar till debatter och diskussioner, pressar de riksdagspartier som nu är passiva, trots att kravet på republik finns i deras partiprogram.
Vad kommer att krävas för att få till en folkomröstning om frågan?
– Opinionen måste först bli betydligt starkare än den är idag. En folkomröstning ska komma i ett läge när det finns en möjlighet att ”vinna”. Ett negativt resultat kan ”begrava” frågan politiskt för lång tid framåt.
Du får gärna kryssa Gudrun Schyman eller någon av de andra republikanska riksdagskandidaterna. Du hittar kandidater från olika partier över hela landet i vår sammanställning.
Foto: schyman.se