Özz Nûjen: Därför är jag republikan

Reforms Frida Johansson fick en pratstund med skådespelaren Özz Nûjen, Årets republikan 2013.

Hej Özz Nûjen, varför är du republikan?
– Därför att jag ogillar orättvisor och inte tycker att makt ska ärvas, även om den är symbolisk. Ibland är symbolisk makt större än den offentliga och monetära makten. Den har en tendens att bevara orättvisor genom att kalla dem för traditioner. När det egentligen handlar om seder och kulturyttringar som inte borde accepteras av fritt tänkande människor.

Du har uppmärksammat kungens omtalade presskonferens, från älgjakten 2011, i flera olika sammanhang. Hur kommer det sig?
– I samband med föreställningen ”Dålig stämning” spelade jag upp hela filmklippet, men i mitt sommarprat fick man bara lyssna och det gav nog bäst effekt. När man lyssnar på de faktiska orden, utan att distraheras av bilderna, är det enklare att uppfatta essensen och det verkliga innehållet. Då fattar alla hur ihåligt och pinsamt det är, hur ovärdigt det är för ett land som vårt. Och i förlängningen även för landets journalistelit.

Inför valet 2014 är du aktuell med en ny föreställning. Hur förhåller den sig till Sveriges statsskick och det politiska etablissemanget?
– Jag kommer att fortsätta granska makten, härligheten och bristen på ärligheten. Det är en väldigt politisk föreställning som i första hand riktar sig mot de politiska partierna. Man verkar helt ha slutat drömma och ha visioner i den svenska politiken, de flesta partier verkar bara vilja bevara saker som de är. Man pratar mycket om att bevara välfärden, men ingen pratar om framtiden och hur vi ska satsa på den. Samtidigt har vi ett rasistiskt parti i riksdagen som inte bara vill bevara, utan föra oss bakåt i tiden till ett homogent samhälle utan mångfald.

Vilka samhällskrafter tror du kommer att spela störst roll när det kommer till att avskaffa monarkin?
– Det är helt och hållet upp till oss som röstar. De flesta riksdagspartier är republikanska partier och om de bara följde sina partiprogram skulle vi inte behöva ha det här tjafset. Så länge de inte gör det kommer det att fortsätta vara såhär och det blir upp till väljarna att ställa krav på att partierna ska driva frågan. Oavsett om man tillhör höger eller vänster handlar det om människovärde. Ska vi verkligen ha en situation där vi tillskriver en människa högre värde för att han eller hon kommer från en viss släkt?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.