Intervju med Christina Örnebjär (L)

Läs vår intervju med Christina Örnebjär (L), som kandiderar till riksdagen för Liberalerna i Örebro län.

Hur tänker du driva republikfrågan i riksdagen?
– Genom motioner, debatter och inte minst genom det republikanska riksdagsnätverket. Nätverket bjuder in till både samtal och debatter som är öppna för alla ledamöter i riksdagen och där jag hoppas vi kommer kunna nå även de som annars inte funderar så mycket på frågan om statsskick. Självklart fortsätter jag även att jobba partiinternt.

Vad kan göras för att ändra opinionen?
– Dels behöver tillfällen fångas i flykten. När något händer i kungahuset – ett bröllop, ett barn som föds till exempel men även när det görs besök någonstans – är intresset redan uppe hos folk. Då behöver vi finnas där, problematisera och visa på att detta inte är något givet, något självklart. Dels behöver vi bli bättre att ”prata med bönder på bönders vis”. För de flesta är det så abstrakt, något man inte ens funderar kring och gör man det är det inte i termer av något som berör mig personligen. Här behöver vi republikaner bli bättre på att ta ner frågan till individnivå.

Hur kan vi minska det politiska motståndet för att driva republikfrågan?
– Jag ser redan att det är enklare nu än tidigare. Det har inom många partier varit en oerhört känslig fråga men även andra svåra frågor diskuteras nu mer och mer. Droppen urholkar stenen och vi flyttar hela tiden fram våra positioner. Nu har vi lagt en flerpartimotion ett par år i rad. Det ses inte längre som något konstigt eller omöjligt. Nästa steg är att få fler republikaner i riksdagen att få möjlighet att rösta efter övertygelse.

Vad kommer att krävas för att få till en folkomröstning om frågan?
– En tillräckligt stark opinion och det är ju det vi jobbar för. Enkelt svar på en ganska komplicerad fråga. Frågan om statsskick behöver både vara och kännas aktuell och här har vi som förening och medlemmar ett fotarbete att göra – eller snarare ett samtalsarbete. Frågan om statsskick behöver bli en ”snackis” och det är vi som behöver göra jobbet för att dra igång det.

Du får gärna kryssa Christina Örnebjär eller någon av de andra republikanska riksdagskandidaterna. Du hittar kandidater från olika partier över hela landet i vår sammanställning.

Foto:Sveriges riksdag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.