Intervju med Rasmus Ling (MP)

Läs vår intervju med Rasmus Ling, som kandiderar till riksdagen för Miljöpartiet i Malmö kommun.

Hur tänker du driva republikfrågan i riksdagen?
– Jag har under mandatperioden motionerat i frågan, tillsammans med flera andra partier, och det kommer jag fortsätta med. Det handlar även om saker som att få till större transparens, exempelvis i hur apanaget används.

Vad kan göras för att ändra opinionen?
– Det går att se att opinionen förskjutits över tid, och på längre sikt så är jag övertygad om att svenska folket inte vill att statschefen ska ärva sin titel, utan förtjäna det i ett val. För oss som vill dit gäller det att fortsätta arbetet, genom att ta diskussioner och argumentera. Det är ett långsiktigt arbete.

Hur kan vi minska det politiska motståndet för att driva republikfrågan?
– Genom att se det som en demokratifråga. Det är ett otidsenligt system.

Vad kommer att krävas för att få till en folkomröstning om frågan?
– Jag är inte säker på att en folkomröstning är det bästa sättet att få till en förändring. Oavsett så krävs det att opinionen för att avskaffa monarkin är stark för att det ska hända.

Du får gärna kryssa Rasmus Ling eller någon av de andra republikanska riksdagskandidaterna. Du hittar kandidater från olika partier över hela landet i vår sammanställning.

Foto: Sveriges riksdag

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.