Kongressdag 2017 med fokus på opinionsbildning

Kongressdagen den 1 april 2017 innehöll många uppskattade delar.

Rapport från Republikanska föreningens kongressdag 2017

På morgonen lördagen den 1 april samlades medlemmar i Republikanska föreningen på Konferens Spårvagnshallarna i centrala Stockholm för fika och mingel. Det var inledningen på en lång och givande kongressdag.

”Otroligt inspirerande dag, med bra schema/hålltider och samtidigt fanns tid att socialisera i den luftiga, ljusa fina lokalen.” /Citat från en medlem

Workshops: Argumentera bättre för republik!
Under förmiddagen erbjöds ett antal workshops på temat opinionsbildning och påverkan. Syftet med halvdagen var att stärka vår förmåga att påverka andra. Workshopsen var inriktade både på praktiska tips och på inspiration. Deltagarna fick till exempel lyssna på andra ideella organisationer (Byggnads och Unicef) som berättade om kampanjer de bedrivit för att påverka opinionen.

”Byggnads seminarium var riktigt bra, matnyttig info om kampanjer generellt och tydligt demokratifokus.” /Citat från en medlem

Lunch
Efter förmiddagens workshops gavs medlemmarna möjlighet att umgås i mer avslappnade former när föreningen bjöd alla närvarande på lunch i form av olika wraps.

”Det var en trevlig upplevelse och wrapsen var helt underbara.” /Citat från en medlem

Årets republikan
Direkt efter lunchen samlades medlemmarna i den stora kongressalen. Nu skulle Årets republikan avslöjas. Utmärkelsen gick till Emil Mörk, som fick priset för att han har visat hur lätt det är för en enskild person att påverka opinionen om du bara är smart, snabb och har humor. Läs gärna pressmeddelandet, intervjun med SVT eller intervjun med Värmlands Folkblad.

”Årets republikan riktigt klockrent, med inriktning på nätaktivism + SVT som vi ständigt nedslås av.” /Citat från en medlem

Jubileumsseminarium
I år fyller Republikanska föreningen 20 år! Detta firades med ett seminarium i efter lunchen. Republikanska föreningens ordförande Yasmine Larsson intervjuade först de två personer som grundade föreningen 1997, nämligen Fredrik Grinder och Magnus Simonsson. De fick berätta om hur det gick till när de tog initiativet till Republikanska föreningen. I en kort sammanfattning kan sägas att de gick i samma gymnasieklass och diskuterade mycket politik, men var ofta oense i politiska frågor. Båda ville dock verka aktivt för att avskaffa monarkin och ett par år efter gymnasiet tog startade de föreningen genom att skriva insändare för republik.

”Samtalet med grundarna underhållande och avspänt.” /Citat från en medlem

Därefter intervjuades Jakob Lindberg, som var engagerad redan på 1950-talet och träffade både Vilhelm Moberg och Herbert Tingsten. Genom dåvarande Republikanska klubben och dess uppmärksammade aktiviteter blev han som gymnasist övertygad och engagerad republikan. Yasmine Larsson samtalade också med Republikanska föreningens tidigare ordförande Mia Sydow Mölleby, som berättade åren från 2009 när föreningen växte från cirka 2 500 medlemmar till över 10 000 medlemmar.

Kongressförhandlingar
Efter seminariet öppnade Republikanska föreningens ordförande Yasmine Larsson formellt kongressen 2017. Förhandlingarna inleddes med en tillbakablick då styrelsen redogjorde för verksamheten under 2016 samt för hur föreningens ekonomi utvecklats. Revisorer hade granskat både verksamheten och ekonomin. Handlingarna finns att läsa här.

Därefter var det dags att blicka framåt. Medlemmarna tog beslut om att framöver ha kongress vartannat år för att föreningen ska kunna lägga mer kraft på opinionsbildning. Nästa kongress kommer därmed att äga rum i april 2019. Styrelsen fick kongressens uppdrag att tillsätta en arbetsgrupp som ska ta fram förslag på nya stadgar. När motionerna debatterades kom en längre debatt att handla om huruvida det är önskvärt att Republikanska föreningen tar ställning för en viss form av republik, men beslutet blev att den nuvarande linjen ska fortsätta gälla (föreningen verkar för att avskaffa monarkin och ser olika alternativ för hur republiken kan utformas).

”Kongressen som helhet mycket lyckad.” /Citat från en medlem

Efter debatten om motionerna tog kongressen beslut om verksamhetsplan, budget och medlemsavgift för kommande år (dokumenten finns i kongresshandlingarna). Därefter presenterade valberedningen sitt förslag och kongressen valde enhälligt en ny styrelse för föreningen. Yasmine Larsson fick förnyat förtroende som ordförande. Läs mer om den nya styrelsen i pressmeddelandet ”Vi ska inte ge hovet en lugn stund”.

Kongressmiddag
Dagen avslutades med en kongressmiddag i Gamla stan för dem som så önskade. Det blev buffé, tal, sång och musik. Medlemmar fick möjlighet att diskutera kongressdagen och framtidens republik under trevliga former.

”Väldigt kul kongressmiddag med mycket mingel.” /Citat från en medlem

Styrelsen hoppas se minst lika många medlemmar på kongressen 2019!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.