Larsson och Pålsson leder republikaner

”Vi ska inte ge hovet en lugn stund”

Republikanska föreningens kongress den 1 april valde om Yasmine Larsson, riksdagsledamot (S) från Helsingborg, som ordförande för föreningen.

Till vice ordförande omvaldes Anne-Marie Pålsson, docent i nationalekonomi och före detta riksdagspolitiker (M), från Stockholm.

– Jag är glad att få fortsätta det arbete vi har påbörjat de senaste åren. Vi är redan världens största republikanska rörelse, men vi ska bli ännu starkare, smartare och slagkraftigare. Vi ska kunna monarkin bättre än rojalisterna, genomföra grundliga granskningar och inte ge hovet en lugn stund, säger Republikanska föreningens omvalda ordförande Yasmine Larsson.

– De allra flesta människors värderingar går stick i stäv med monarkins. Det gäller bara att göra det tydligt. Väldigt få tycker till exempel att det är rätt att det finns några som inte tillåter att man säger ’du’ till dem, säger Yasmine Larsson, ordförande för Republikanska föreningen.

– Viktigast just nu är förberedelserna inför 2018, då släkten Bernadotte suttit på tronen i 200 år. Det blir ett jubileumsår då gamla maktutövande kungar kommer att beskrivas som harmlösa, charmiga farbröder. Men är du demokrat måste du förstöra den festen genom att påminna om kungarnas motstånd mot demokratiska reformer. Precis det som gör monarkin till en så dålig symbol för det moderna Sverige, säger Yasmine Larsson, ordförande för Republikanska föreningen.

Den nyvalda styrelsen i dess helhet:

Ordförande
Yasmine Larsson, Helsingborg, 29 år. Riksdagsledamot (S) för Skåne län.

Vice ordförande
Anne-Marie Pålsson, Stockholm, 65 år. Docent i nationalekonomi och tidigare riksdagsledamot (M).

Ledamöter
Erland Eriksson, Piteå, 67 år. Tidigare ordförande för Kommunal i Piteå, styrelseuppdrag i ABF-norr och fritidspolitiker (S).
Freddy Grip, Stockholm, 29 år. Lärare och fritidspolitiker (V).
Erik Nordblad, Bagarmossen, 35 år. Fotograf.
Helena Westin, Stockholm, 52 år. Projektledare.
Christina Örnebjär, Kumla, 38 år. Riksdagsledamot (L) för Örebro län.

Ersättare
Michael Svensson, Skarpnäck, 27 år. Statsvetare och fritidspolitiker (MP).
David Örtenvik, Linköping, 22 år. Elmontör.

Yasmine Larsson, Anne-Marie Pålsson, Erland Eriksson och Erik Nordblad är återvalda. Övriga är nyvalda.

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.