Emil Mörk är Årets republikan

Emil Mörk får priset som Årets republikan för att han har visat hur lätt det är för en enskild person att påverka opinionen om du bara är smart, snabb och har humor.

Pressmeddelande från Republikanska föreningen
Lördagen den 1 april 2017

Emil Mörk är Årets republikan

I samband med nationaldagen 2016 publicerade SVT en artikel med rubriken ”Alla ville få en skymt av lillprinsen”. Emil Mörk skickade då ett mejl till SVT och bad om en dementi då han själv inte alls varit intresserad av att få en skymt av prinsen. Mejlet fick snabbt stor spridning i sociala medier – så stor att SVT till slut ändrade rubriken.

– Emil Mörk får priset som Årets republikan för att han har visat hur lätt det är för en enskild person att påverka opinionen om du bara är smart, snabb och har humor. Något för all republikansk opinionsbildning att inspireras av, säger Republikanska föreningens ordförande Yasmine Larsson.

– Samtidigt sätter årets pris fokus på hur lätt medierna halkar in i att prata om monarkin som om den engagerade alla. I själva verket är opinionen starkt delad och när kungafamiljen visar sig är det bara de närmaste anhängarna som dyker upp. Det är inte medias uppgift att peppa kungen, avslutar Yasmine Larsson.

– Det är klart att jag förstod att SVT inte menade att alla ville titta på prinsen. Men jag var så trött på deras okritiska och oreflekterade sätt att hantera kungahuset att jag valde att agera. Att min dementi fick så stor spridning tyder ju på att det var många i Sverige som delade både mitt inlägg och min åsikt, säger Emil Mörk.

Emil Mörk är 35 år, bor i Karlstad och jobbar som lärare.

Bakgrund: Republikanska föreningen utsåg Årets republikan för första gången år 2005. Då tilldelades författaren Vilhelm Moberg priset postumt. De senaste fem årens pristagare:
Maria Ripenberg (Årets republikan 2015)
Pehr G Gyllenhammar (Årets republikan 2014)
Özz Nûjen (Årets republikan 2013)
Inga-Britt Ahlenius (Årets republikan 2012)
Lena Andersson (Årets republikan 2011)

Kontaktpersoner:
Yasmine Larsson, ordförande för Republikanska föreningen
Mobil: 072-538 41 94
E-post: yasmine.larsson@repf.se

Emil Mörk, medborgare
Telefon: 070-373 57 06
E-post: mork.emil@gmail.com

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.