Snabbkoll: Hur republikanskt är Vänsterpartiet?

Möts för kongress i Örebro i helgen.

När är det kongress: 5-8 maj i Örebro.

Är de republikaner: Ja, ända sedan bildandet 1917. ”Monarkin skall ersättas med en republikansk författning där statschefen tillsätts i demokratisk ordning”, står det i partiprogrammet.

Hur stor andel av väljarna är republikaner: 33 procent vill införa ett statsskick ”med vald president” (SOM-institutet 2016), vilket gör Vänsterpartiets väljare till de mest republikanskt sinnade. Men det alternativet är ganska smalt formulerat (det finns ju fler alternativ än president). Enligt SvD/Sifo vill en majoritet av Vänsterpartiets väljare avskaffa monarkin.

Republikanska profiler i partiet: Jonas Sjöstedt är medlem i Republikanska föreningen. Partiets gruppledare i riksdagen Mia Sydow Mölleby var föreningens ordförande 2013-2015. Mats Einarsson, kommunalråd i Botkyrka, har utrett ett republikansk författning.

Finns det några motioner om republik på landsmötet: Ja, tre, A142, B2 och B180. A142 vill att Vänsterpartiet ”aktivt” ska verka för att avskaffa monarkin, och ”skyndsamt verka för utredning” av ett nytt statsskick. B2 och B180 vill göra texterna om monarki och republik i partiprogrammet lite fylligare.

Vad säger partistyrelsen: Man tycker att man verkar aktivt och skyndsamt. Och vill spara på bokstäverna.

Chans att republikmotionerna går igenom: 1 procent.

Republikanska förebilder: Zäta Höglund, Carl Lindhagen, August Strindberg, Stig Dagerman.

Republikansk tendens i partiet: Stabil. Med ett litet frågetecken för engagemanget. I ett parti där ”alla” är överens i sakfrågan tar ingen på sig rollen som aktiv och profilerad republikan.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.