Republikaner vann strid om prinsgåva

Skattebetalarnas pengar ska inte gå till dopgåvor. Det är inte en kommunal angelägenhet att hylla, stödja eller på annat sätt framhäva den svenska kungafamiljen.

Republikanska föreningens medlemmar överklagade i våras kommunbeslut om bidrag till landshövdingen i Skånes dopgåva till prins Oscar – en lekpark för en miljon kronor. Nu har förvaltningsrätten i Malmö kommit med ett första beslut som rör Sjöbo och Tomelilla. Rätten kom fram till att upphäva kommunernas beslut om dopgåvorna.

– Skattebetalarnas pengar ska inte gå till dopgåvor. Det är inte en kommunal angelägenhet att hylla, stödja eller på annat sätt framhäva den svenska kungafamiljen. Jag är inte förvånad, men glad att förvaltningsrätten har gett oss rätt, säger Yasmine Larsson, ordförande för Republikanska föreningen.

– Det här är ett prejudikat som kommuner och andra skattefinansierade verksamheter måste rätta sig efter i framtiden. Som det ser ut nu har Republikanska föreningen besparat Sverige en hel del kungafjäsk framöver, fortsätter Yasmine Larsson.

Republikanska föreningen har även överklagat beslutet om att bidra till dopgåvan i Svalöv, Trelleborg, Bromölla och Ystad.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.