Ny strategi för republik

Ny strategi visar vägen till republik

Pressmeddelande från Republikanska föreningen
Lördagen den 21 oktober 2017

Ny strategi för republik

I dag har Republikanska föreningen offentliggjort en ny långsiktig strategi för hur föreningen ska driva igenom kravet på republik. Detta skedde i samband med ett republikanskt forum, öppet för såväl medlemmar som allmänhet, i Linköping.

– Republikanska föreningen behöver skruva upp temperaturen kring frågan om att avskaffa monarkin. Vi har därför tagit fram en tydlig strategi för hur vi ska få till en förändring av statsskicket så snart som möjligt, säger Republikanska föreningens ordförande Yasmine Larsson.

– Den nya strategin innebär att Republikanska föreningen flyttar fokus från folkbildning och lobbying till opinionsbildning. Vi kommer att behöva vara breda och mångfacetterade i vår argumentation för att vinna den allmänna opinionen, säger Helena Westin, som är styrelseledamot i Republikanska föreningen.

De viktigaste punkterna i den nya strategin:

• Republikanska föreningens mål är att samla en majoritet som driver fram en folkomröstning.
Målet för den republikanska rörelsen är att få stöd från majoriteten av befolkningen och vinna en folkomröstning.

• Republikanska föreningen prioriterar opinionsbildning.
Ännu större vikt än tidigare kommer att läggas vid att vinna den allmänna opinionen.

• Republikanska föreningen kommer inte att föreslå en republikmodell.
Den framtida republiken Sverige kan utformas på olika sätt, med eller utan president, och olika modeller kan föras fram i samhällsdebatten. Det är bra att det finns kända alternativ, men republikfrågan handlar i grunden om att ta ställning för ett avskaffande av monarkin.

Läs Republikanska föreningens nya Strategi för republik.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.