Tiden är ute för monarkin

De enda som har nytta av familjen Bernadotte är en liten fjäskande klick runt kungahuset, skriver Christina Nilsson.

Sverige är en demokrati och där hör inte en monarki hemma. En kung som inte en väljs av folket och en tronföljd som går i arv – det är omodernt, förljuget och bidrar aktivt till korruption. Det har ingenting att göra med hur kär Victoria Bernadotte från Stockholm är i Daniel Westling från Ockelbo.

Vårt nuvarande kungahus är den största socialbidragstagaren vi har i Sverige. De enda som har nytta av familjen Bernadotte är en liten fjäskande klick runt kungahuset och media med skvallerpressen och SVT:s Eva Hamilton och TV4 i spetsen. De krystade intervjuerna där journalisterna inte får ”dua” Victoria Bernadotteoch Daniel Westling och de kungliga inte kan svara på en enda intressant fråga, ger enligt dokumenärtfilmaren Olle Häger den mest konstlade intervjusituationen i världen (Svd 2010-05-19). Hur mycket pengar SVT:s ” Den stora TV folkfesten” kostar, vill Eva Hamilton inte gå in på i samma artikel. Inte heller kostnader för Haga slott, förutom de 40 miljonerna. Och hyresintäkterna? Ej heller redovisas bröllopskostnaderna inklusiva allt, dvs även de 7 000 personerna som ska vakta de 1 000 gästerna. Och det kungliga apanaget redovisas inte heller – ingår tex Madeleine Bernadottes lyxsemester i Florida där? Vad kostar regeringens baluns kvällen innan och Stockholms stads tiodagars bröllopsjippo. Ej heller framgår hur mycket upphandlingarna av ”NK-expressen” fördyrats eftersom de stressades fram för att bli klart till prinsessbröllopet.

En del påstår att hovet gör så stor nytta. Öppnar dörrar för industri och handel utomlands och ger mer turistklirr i Sverige , sägs det. Men allt detta är obekräftat. Ceclia Juhlin på UD som jobbar på att ”sätta Sverige på kartan ” medger att hovets nytta inte kan fastslås men hon tror kungen gör nytta utomlands (DN 2010-05-23). Det är klart – ingen har väl glömt när kungen kom hem från Brunei och hyllade diktatorn där.

” Det finns ingenting som säger att kungliga sevärdheter drar folk till Stockkholm, avgörande är billiga resor, bra restauranger, hotell och uteliv avgör” enligt Ann-Charlotte Jönsson, presschef för Stockholms turist- och marknadsföringsbyrå (DN 2010-05-23). Familjen Bernadotte har inte uträttat något positivt för Sverige. De kommer från en lite by i södra Frankrike och har gift in sig i diverse suspekta europeiska släkter. Det har varit här i 200 år och inte lycktats åstadskomma någonting. Förutom att Gusav V skickade gratulationstelegram till Hitler på 40-talet. Kungens morfar och svärfar var också nazister.

En del av talesmännen är lustig nog med i samma hemliga mat-, prat- och jaktklubbar som är Carl Gustaf Bernadottes privata lekstugor. Mer att läsa om detta finns i Anders Billings artikel ”Nätverkskungen” i tidningen Fokus. Här beskrivs hovets makt och hur de agerar nu när stödet för kungahuset minskar. Fokus granskning visar att hovet, för att befästa sin makt, bakom kulisserna bygger upp ett nätverk med samhällets främsta makthavare.

En statsminister plus talman borde räcka i lilla Sverige med bara 9 miljoner invånare. Kompletterat med en starkare tjänestemannlagstiftning för att förhindra ytterligare korruption skulle Sverige kunna bli ett riktigt bra land att bo i. De flesta a världens stater har redan avskaffat monarkin.

Av: Christina Nilsson Östermalm Stockholm

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.