Sverige i våndans tider!

Sällan känns Sverige så mossigt som när en prinsessa föds, skriver Björn Schaerström.

Så är det igång igen. Med Victoria Bernadottes nedkomst med det blåblodiga knytet når det svenska folkliga, mediala och offentliga rojalistiska fjäsket ett nytt crescendo. Sensationstrånande journalister kastar sig över KS förlossningsläkare för jämförelser med ”vanliga” förlossningar. Ockelbos kommunalpampar avtvingas ansträngt lämpliga gratulationsformuleringar. Skattefinansierade medias kanaler och soffor fylls av infantila diskussioner om presenter, babykläder, barnvagnar och barnmatsrecept. När SVT1 ägnar inte mindre än 75 procent av födelsemorgonens nyhetstimme åt en lismande monarkistisk hyllningsshow och dess medarbetare vältrat sig skamlöst i den ena larvigare betraktelsen efter den andra på dockskåpsnivån samtidigt som Syriens folk bekämpar tyranni och Irans trotsar världssamfundet är det ingenting mindre än skandal. Svenska Dagbladets 17 sidor av 52 är en lösnummerfikande, hållningslös, journalistisk härdsmälta. Det är inte nyhetsbevakning. Det är inte journalistik. Det är fjäsk och servilitet. Och det är så man spyr!

Kungahuset må sakna politisk makt. Men det infantila svärmeriet och den förljugna hysterin resulterar i ett engagemang och en bild av vårt land som är ovärdigt ett modernt demokratiskt samhälle och respektlöst mot oss medborgare. Vi ironiserar gärna över exotiska personkulturer. Men verkar blinda för de egna. Om än inte med statsregisserad och utkommenderade flaggviftare så är den offentliga rojalistiska personfixeringen minst lika besvärande. Med nedkomsten av den nya tronarvingen har också inletts en ny generation föremål för livslångt fjäsk och fjant. Jag våndas perspektivet.

Sällan känns Sverige så mossigt. Allt fler av oss är dödligt trötta på det motbjudande spektaklet. Nu får det ta med fan vara nog. Skrota monarkin. Inled en ny frisk tid. Förpassa kungafamiljen Bernadotte till historien. Och gör det nu!

Vive la République!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.