Skattebetalarna står för kostnaderna – kungen tar intäkterna

Statens Fastighetsverk renoverade för 8 miljoner.

Ordet ”dispositionsrätt” för tankarna till någon som inte äger, men har rätt att utnyttja till exempel en lägenhet för egen räkning. I den svenska monarkin innebär dispositionsrätten istället att kungen inte äger, och inte heller någonsin har satt sin fot i lägenheterna – men har rätt att ta in hyra.

Det är en märklig ordning. Några utgifter har kungen inte. Staten äger, renoverar och reparerar. Kungen tar bara hyrespengarna och kan gynna sitt närmaste nätverk. Om det inte handlade om så stora summor pengar skulle ”leka affär” vara en bra beskrivning.

De grävande journalisterna på tidskriften Scoop avslöjar i det nya numret hur  hovet fördelar cirka 350 lägenheter med kunglig dispositionsrätt. Ingen av lägenheterna lämnas till den kommunala bostadskön – vilket annars de allra flesta privata värdar gör. Lägenheterna har gått till hovets anställda och till personer i kungafamiljens vänkrets.

Scoops avslöjande citeras i många stora medier: Aftonbladet, Expressen, ETC, GP, Sveriges radio bland annat.

Men inte nog med att kungen tar hyran och handplockar hyresgästerna – trots att han i det avseendet liknar en hyresvärd behöver han inte bekosta sådant som en vanlig hyresvärd måste göra. Renoveringen av Villa Beylon i Ulriksdals slottspark kostade skattebetalarna minst 8 miljoner kronor när Statens Fastighetsverk renoverade huset. Det handlade framför allt om en stor radonsanering. Det var alltså skattebetalarna som såg till att Villa Beylon blev möjligt att bo i. Sedan flyttade kungens kompis Michael Storåkers in – och hyrespengarna stannar inom hovet.

Republikanska föreningen menar att hovet självklart ska lämna sina lägenheter till den kommunala bostadskön. Det märkliga och omoderna systemet med den kungliga dispositionsrätten bör dessutom upphöra. Hovet bör bli en statlig myndighet med uppgift att stödja statschefens arbete som statschef – ingenting annat. De slott och andra fastigheter som är alla svenskars egendom ska också vara till nytta för allmänheten. Att bygga lojaliteter och nätverk genom att dela ut privilegier – hyreskontrakt i centrala Stockholm är ju det – ska inte förekomma i Sverige.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.