Sex punkter som gör Sverige modernare

En reformlista från Republikanska föreningen.

Skilj kyrkan från staten – en gång till

Grundlagen säger att statschefen ska vara kristen. Därmed är det svenska statschefsämbetet inte sekulärt. Det är orimligt. Det sista statliga favoriserandet av en enskild religion måste upphöra.

Ge kungen månadslön

Skattebetalarna ska inte försörja varje medlem av familjen Bernadotte. Riksdagen bör återinföra de riktlinjer som fanns till 2006 och som omöjliggjorde det. Apanaget ska sänkas. På sikt ska statschefen avlönas som alla andra: med månadslön.

Ta bort hemligstämplarna

Kungahuset är idag ingen myndighet och följer inte offentlighetsprincipen. De styr därmed helt och hållet bilden av sig själva. Om monarkin är så bra som anhängarna säger, varför får ingen granska den?

Granska statschefen precis som politiker

Kungen ska inte ha någon politisk makt. Det är ett grundlagsbrott när han uttalar sig i kontroversiella frågor. Men det saknas en kontrollmekanism. KU bör få möjlighet att granska statschefens uttalanden.

Gör statschefen civil

Kungen har den högsta militära graden och är ”främsta representant för försvarsmakten”. Militära grader ska förtjänas. Statschefen ska inte vara mer representant för någon del av samhället än någon annan.

Inför likhet inför lagen

Kungen ska kunna åtalas för brott som han begår som privatperson. Brott som riktar sig mot medlemmar av kungahuset ska inte straffas hårdare. Systemet gör prinsessan Birgitta till en viktigare person för Sveriges säkerhet än statsministern.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.