”Fullborda demokratin – inför republik”

Vi säger oss i dag leva i en demokrati, med allmän och lika rösträtt, yttrandefrihet och religionsfrihet.

Regeringsformen från 1974 säger att ”all offentlig makt utgår från folket”. Det finns emellertid fortfarande en, mycket påtaglig, brist i denna vår svenska demokrati: posten som statschef.

Det högsta ämbetet vi har är fortfarande förbehållet en viss familj, och tillsätts till skillnad från alla andra inte genom val eller efter meriter utan genom arv.

En så viktig post som statschefens bör självklart tillsättas efter kompetens. Även om den är berövad all egentlig makt, har denna position fortfarande en hel del angelägna uppgifter. Statschef monark eller president är ju det finaste man kan bli i ett land.

Samtidigt som den i grunden är oförenlig med demokratin, medför monarkin också att medlemmarna av en viss familj från födseln fråntas sin självbestämmanderätt och ofrivilligt hamnar i strålkastarljuset. De berövas sin personliga frihet.

Som det är nu strider en av våra andra grundlagar, successionsordningen, faktiskt mot regeringsformen. All offentlig makt kan inte anses utgå från folket, innan detta får chansen att också välja statschef, direkt eller indirekt. Fullborda demokratin – inför republik!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.