Alla människors lika värde

Det är inte beloppen jag reagerar på. Det är människosynen, att göra skillnad på folk och folk.

Läser att Stefan Löfven och Urban Ahlin, återigen, springer på Bernadottes familjeevenemang och delar ut presenter ”från svenska folket”. Det här fick min bägare att rinna över.

Stefan Löfven, socialdemokrat, talar sig varm om ”alla människors lika värde”, ett mantra han gärna slänger sig med i parti och minut. Samtidigt som förlösande kvinnor tvingas föda barn längs motorvägarna och känner sig tvungna att gå kvällskurser i att föda barn i bilen, så åker han och talmannen Urban Ahlin, båda socialdemokrater, som skottspolar till Stockholmsområdets BB-avdelningar så snart någon i familjen Bernadotte ska föda barn/har fött barn. Det stoppar inte där. Statsministern och talmannen springer på lysningar, bröllop, barndop, födelsedagar andra Bernadotteevent och gödslar gåvor till familjemedlemmar i ätten Bernadotte ”från svenska folket”, gåvor till höga värden om man ser till varje enskilt tillfälle. Exempel: Ett bokpaket med 50 barnböcker (som varje döpt Bernadotte fått i ”gåva från svenska folket”) tingar ett snittvärde i en vanlig bokhandel om ca 12 000 – 15 000 kronor/bokpaket. Jag skulle naturligtvis inte reagera över det här om denna gödsling av presenter från Stefan Löfven och Urban Ahlin, ”från svenska folket” och/eller ”Sveriges riksdag/regering”, i det här fallet dopgåvor, riktades till alla nyfödda barn i det här landet… ”Alla människors lika värde” och ”alla ska behandlas lika”, men vad jag förstår så har andra nyfödda barn, barn till ”vanligt folk”, som har samma bakgrund som Löfven själv, inte fått så mycket som en Pixi-bok av Löfven & Co. Det är väl nyfödda barn till vanligt folk som bör få gåvor av Löfven, då dessa nyfödda barn säkerställer framtida skatteintäkter.

Har alla människor i Löfvens Sverige lika stort värde och behandlas alla människor lika eller kan det vara så att vissa personer i Löfvens Sverige har större betydelse i hans och talmannens ögon än andra? Besöker Löfven och Ahlin samtliga barnaföderskor, delar ut dopgåvor, lysningsgåvor, bröllopsgåvor, födelsedagspresenter och gud vet vad till värden på sammantaget tusentals kronor till alla? Svaret på den frågan är väl nej. Stefan Löfven & Co visar med all önskvärd tydlighet att han gör skillnad på ”vanligt folk” och adel, när det väl kommer till kritan. Är jag helt ute och cyklar när tankarna kring Löfvens agerande för tankarna till ”hyckleri”?

Det är inte beloppen jag reagerar på. Det är människosynen, att göra skillnad på folk och folk, att göra skillnad på arbetare och adel, som jag tycker lyser igenom i detta agerande hos Löfven och Ahlin, båda socialdemokrater, som påstår sig ha synen att ”alla människor har lika värde, alla människor ska behandlas lika” i själ och hjärta.

Yvonne Andersson,
medlem i Republikanska föreningen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.