48 anledningar till att Trump INTE gör republik till en dålig idé

Getting the facts straight.

”Rätt skönt att Sverige inte är republik ändå, när Trump är igång och härjar. Tänk om vi röstade fram en sådan som president? Just nu ser man ändå fördelarna med att vara en lugn monarki.”

Nä, nu får väl folk ge sig. Republikanismens principer har varit samma i hundratals år: demokrati och jämlikhet. De principerna har överlevt krig och diktatorer och är så starka att bara ett fåtal monarkier finns kvar. Vad amerikanerna höll på med i väljarbåsen i november 2016 ändrar inte på det.

Här är 48 andra anledningar till att Trump INTE gör republik till en dålig idé:


1.
Att säga att vi inte ska ha republik för att folk kan rösta på en galning är inte ett argument mot republik. Det är ett argument mot allmän rösträtt.

2. Rojalister säger att de absolut mest avskydda personerna kan bli president. Men hittills har ingen kunnat visa upp någon levande person som säger att de skulle vilja rösta på en avskydd person.

3. Det är precis lika lätt för populister att komma fram i monarkier som i republiker. Fråga Nederländerna, Norge och Danmark.

4. Den stora skillnaden mellan USA och Sverige är inte statsskicket. Den stora skillnaden är de politiska systemen. Den skillnaden skulle fortsätta vara enorm även om Sverige började välja sin statschef.

5. Vad säger i så fall de populistiska partiernas inflytande i Norge och Danmark om monarkin som statsskick? På vilket sätt har danska drottningen och norska kungen bromsat populismens framväxt?

6. Förutsättningen för att Sverige ska få en Trump när vi blir en republik är att svenskarna sympatiserar med Trump. Det gör nästan ingen. Vem är det som ska rösta fram honom egentligen?

7. Det är inte för att vi är en monarki som vi slipper Trump. Det är för att Sverige har en annan politisk historia, en annan debatt, ett annat politiskt landskap.

8. En republik betyder inte att man måste ha en president. Republik är bara ett land utan monarki.

9. En president kan utses av parlamentet. Så går det till i många republiker.

10. Finland har haft republik i 100 år. Inte ett spår av någon Trump.

11. Så monarkin Sverige är en lugn idyll, utan problem med populism, utanförskap och rasism?

12. Om Tyskland vågar ha en president, med sina erfarenheter av att ha makten koncentrerad i en persons händer, så ska väl Sverige våga ha en? Tyskarna förstår att presidentens symboliska roll inte har ett dugg med andra länders maktutövande presidenter att göra.

13. Så ni säger att det som skapat skillnaden mellan Sverige och USA inte är skillnaden mellan att vara en nationalstat och en federation, mellan att ha ett tvåpartisystem och att vara en samarbetsdemokrati, mellan erfarenheter som supermakt i krig och att ha haft fred i 200 år, mellan tankar om individens rättigheter och möjligheter och tankar om kollektiv och folkhem, mellan religiositet och sekularism – utan att skillnaden går tillbaka på att Sverige ännu inte avskaffat monarkin? Lycka till om ni pratar med en historiker.

14. I monarkin Sverige finns det inga hinder för att rösta fram en Trumpperson som regeringschef. Det finns ingenting som gör väljare klokare i parlamentsval jämfört med presidentval.

15. Så i Sverige har vi ett lugnt och fint politiskt samtal där alla strävar efter att förstå varandra?

16. I USA har presidenten makt. Det har oftast inte presidenter i europeiska republiker.

17. När presidenten är regeringschef drar det till sig personer som vill ha makt. I Sverige skulle inte en president vara regeringschef. Det skulle dra till sig personer som vill vara representanter för ett demokratiskt och modernt Sverige.

18. USA hade nyligen sin första svarta president och majoriteten av folket ville i år ha den första kvinnan på posten. Så republiker kan vara ganska progressiva också, eller hur?

19. Om varje röst varit lika mycket värd skulle USA haft sin första kvinnliga president istället. Då är väl problemet republikens röstregler, inte republiken i sig?

20. Svenska presidentval och svenska presidenter skulle präglas av svensk politisk tradition.

21. För hundra år sedan sa konservativa att allmän och lika rösträtt var någonting som passade andra folk, men inte vårt. Nu säger de att republik inte passar oss. Det är inte sant den här gången heller.

22. Sverige blev inte som andra länder när vi tog över andra politiska uppfinningar, som allmän rösträtt eller enkammarparlamentet. Vi blir heller inte som andra länder när vi tar över det republikanska statsskicket.

23. Om Sverige kan bli USA bara för att vi blir en republik, då är väl den logiska följden att vi kan bli Saudiarabien så länge vi är en monarki?

24. Ska vi börja räkna upp alla gånger som väljare i republiker stoppat personer som Trump från att bli presidenter?

25. Orskakssambandet är ett helt annat än rojalister säger: Det är den gradvis framväxande demokratin, och kungahusets accepterande av den, som har gjort att monarkin har fått vara kvar i Sverige. Det är inte monarkin som har stärkt demokratin. Sveriges kungar har tvärtom motarbetat demokratin.

26. Att monarki och en konsensusinriktad politisk tradition existerar samtidigt i samma land, har inte mer samband med varandra än att monarki existerar samtidigt som ärtsoppa med fläsk.

27. Så Sverige kan bli som alla tänkbara republiker men inte som alla tänkbara monarkier?

28. Världen har räddats från många Trumpliknande monarker genom att de blev republiker i tid.

29. Det har funnits hundratals republiker i hundratals år. Och ni pratar om att den viktigaste erfarenheten är en eller två mandatperioder i ett enda land?

30. Tur för amerikanerna att de har förmånen att kunna avsätta sin statschef.

31. En republikan är inte en person som vill ha president. En republikan är en person som inte vill ha någon kung. Många republikaner tycker inte att det behövs någon statschef alls, eftersom grundlagen ändå ger hen så få uppgifter. De som vill ha en president vill oftast ha en person som kan representera landet, utan politisk makt.

32. Så ni gillar inte statsskick som koncentrerar makten till en person? Monarki är det mest personcentrerade statsskicket. Carl XIV Gustafs namn står till och med i grundlagen.

33. Varför så dålig fantasi? Varför inte säga att Sverige kan bli som president Assads Syrien när ni ändå är igång?

34. Enligt vilka exakta mekanismer skulle monarkin ha gjort Sverige till en lugn och stabil demokrati?

35. Att Sverige kan bli en republik betyder inte att vi kan bli alla slags republiker.

36. Det finns 37 republiker i Europa. Är det inte sannolikare att en svensk republik skulle likna dem?

37. När Sverige har avskaffat monarkin behöver vi inte ha någon president alls om vi inte vill.

38. Om man vill veta hur en svensk variant av någonting – vad som helst – skulle kunna se ut, är det klokast att leta efter svaret halvvägs till andra sidan jorden eller i närheten av oss själva?

39. Om republik innebär Trump, var är Trump i Tyskland, Finland, Italien, Estland?

40. Ett svenskt presidentämbete skulle präglas av svensk politisk kultur och tradition, inte av amerikansk.

41. I teorin kan Sverige få vilket politiskt system som helst. Men i teorin kan Somalia vinna VM-guld i bandy också. Det teoretiskt möjliga är sällan intressant.

42. Om man oroar sig för att få personer man inte sympatiserar med som statschef, ska man välja ett statsskick där man kan påverka vem som blir statschef. I monarkin är man garanterat utan inflytande.

43. Trump visar problemet med ärvd makt. Han har inte tagit sig fram på egna meriter. Hade det hängt på dem hade han aldrig hamnat i positionen att kunna utmana om presidentposten.

44. Vad var det som var typiskt för republik, att halva folket röstade på en liberal och politiskt progressiv kvinna eller att andra halvan röstade på en populist?

45. Ska monarkin få klara sig undan för att det ibland kommer fram orimliga demokratiskt valda statschefer? Monarkin fortsätter att vara en symbol för envälde och ojämlikhet, skapa underdånighet och vara en samlingspunkt för reaktionärer. Det måste vi bli av med, även om priset är att demokratiska val är osäkra tävlingar som väljarna avgör.

46. Historiskt är inte det inte särskilt vanligt att obehagliga personer hjälpts till makten genom demokratiska val. Desto fler har hjälpts till makten av monarker.

47. Om man ska jämföra Sverige med andra länder är det större risk att vi får en teaterchef eller en historiker som president – som hos vår nordiska granne Island. Den som hatar teater eller historia har mer att frukta än den som är orolig för Trump.

48. Att vara republikan är att vilja avskaffa monarkin, inte att vilja införa en president. När monarkin är avskaffad avgör en bred politisk debatt hur en svensk republik ska vara utformad. Oavsett om det blir en republik med president, med talmannen som statschef eller helt utan statschef, så kan man vara trygg med att det blir en republik som utformas utifrån svensk politisk tradition.

Vad brukar du svara? Har du fler argument? Kommentera gärna nedan!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.