Rapport från Almedalen 2018

Republikanska föreningen medverkade under Almedalsveckan med både tält och seminarium

Republikfrågan måste hållas levande som politisk fråga och det kan vi exempelvis göra genom att synas bland opinionsbildare och makthavare. Detta är särskilt viktigt ett valår. Därför tog Republikanska föreningen färjan till Almedalsveckan i början av juli.

Republikanska föreningen medverkade under Almedalsveckan 2018 med både kampanjtält och seminarium. Tio frivilliga medlemmar turades om att bemanna tältet tillsammans med föreningens två anställda. Vi delade ut material, hade omröstning om dagens fråga, diskuterade med intresserade, hejade på alla som gick förbi och som sa att de redan var medlemmar samt värvade nya medlemmar. Under veckan blev det 32 nya medlemmar till Republikanska föreningen. Dessutom värvades fem nya medlemmar till Unga republikaner.

Vi träffade och talade med ett stort antal journalister och politiker. Exempelvis fick finansminister Magdalena Andersson (S) den upptryckta rapporten Monarkins verkliga kostnader.

På eftermiddagen torsdagen den 5 juli arrangerade vi ett seminarium om rapporten monarkins verkliga kostnader. Ett 30-tal åhörare närvarade och det blev fullsatt då salen tillät max 35 personer. Republikanska föreningens ordförande Yasmine Larsson hälsade alla välkomna och utredaren Staffan Nyberg redogjorde för rapporten. De svarade sedan på frågor från publiken.

Omröstningar
De som stannade och pratade med oss i tältet kunde vara med i en omröstning med en ny fråga varje dag. Här följer frågorna och resultaten.

1 juli: ”Är monarkin förenlig med demokrati?”
Resultat: Ja – 27%, Nej – 73% (230 röster)

2 juli: ”Ska kungen få månadslön istället för apanage?”
Resultat: Ja 77%, Nej – 23% (275 röster)

3 juli: ”Bör hovet omfattas av offentlighetsprincipen?”
Resultat: Ja – 88%, Nej – 13% (184 röster)

4 juli: ”Bör vi folkomrösta om republik/monarki?”
Resultat: Ja – 62%, Nej – 38% (349 röster)

5 juli: ”Bör vi avskaffa monarkin och införa republik?”
Resultat: Ja – 61%, Nej – 39% (283 röster)

Tack till alla medlemmar som deltog i kampanjen under Almedalsveckan! Det var Eva från RepF Gotland, Anders från RepF Uppsala, Malin från RepF Göteborg, Ulf från RepF Malmö, Cecilia från RepF Stockholm, David och Olle från Unga republikaner samt Freddy, Michael och Helena från den nationella styrelsen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.