Kungen får guldklocka

Republikanska föreningen: När vår statschef fyller 65 år är det logiskt att låta honom pensionera sig.

För att uppmärksamma att Carl XVI Gustaf inte går i pension ger Republikanska föreningen honom en guldklocka när han på lördag 30 april fyller 65 år. Mona Abou Jeib Broshammar som är Republikanska föreningens generalsekreterare tycker att födelsedagen är ett utmärkt tillfälle att avsluta monarkin:

– Alla andra svenskar har rätt till pension. Nu när vår statschef fyller 65 år är det logiskt att även låta honom pensionera sig. Vi ger honom en guldklocka för att visa att han kan och bör slippa sin börda.

Republikanska föreningen tycker i och för sig att det länge varit logiskt att låta hela monarkin gå i pension.

– Ja, att hålla kvar vid något så odemokratiskt som att inte låta svenska folket få välja sin statschef är egentligen obegripligt, säger Mona Abou Jeib Broshammar.

Hon menar att statschefen som Sveriges ansikte både utåt och inåt måste vara demokratiskt vald och vila på samma grundvalar som det svenska samhället.

– Dessutom får han ett gyllene tillfällle att låta sin dotter slippa bli ännu en ofrivillig monark. Det är verkligen på tiden att vi avskaffar detta föråldrade system. Och just därför lyder inskriptionen på guldklockan: På tiden för Sverige.

Guldklockan kommer att diarieföras av kungahuset. Alla presenter, från minsta barnteckning till största oljemålning, listas.

– Ja, det blir en bonus. Vår kommentar om monarkin kommer att finnas i rullorna, så länge hovet finns kvar.

Se annonsen här!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.