SVT har blivit hovets egna tevekanal

Yasmine Larsson: SVT rapporterar om kungahuset helt i avsaknad av journalistisk kritik.

I dag skriver Republikanska föreningens ordförande Yasmine Larsson i Expressen om SVT:s förhållande till kungahuset och monarkin:

”Sveriges Television gör en stor satsning av Carl Philip Bernadottes och Sofia Hellqvists bröllop på lördag. SVT ska vara på plats och direktsända inte bara från vigseln, utan också från kortegen och kvällens festligheter. Sändningarna kommer att pågå i hela nio timmar, från klockan 15:00 till midnatt. Kvällen innan bröllopet sänder SVT dessutom en intervju med brudparet.

SVT har en tradition av att ensidigt hylla monarkin och helgens sändningar kommer garanterat att sakna all form av kritisk skildring eller opartiskhet. Det är tyvärr ett faktum att vår så kallade ’oberoende television’ ställer upp på hovets krav utan invändningar. Licenspengarna borde inte gå till rojalistiska pr-inslag för en av Sveriges allra mäktigaste familjer.

Utan SVT:s och övrig medias propaganda skulle inte kungahuset överleva som idé. Om inte allmänheten får leva med den mediala bilden av kungahuset så urholkas monarkins legitimitet. Hovet vet om detta och det är därför det krävs ständig exponering av familjen Bernadotte. SVT har abdikerat från sin roll som oberoende nyhetsbevakare och bidrar till att göra det till en naturlig del av mediebevakningen att kungligheterna medverkar i olika sändningar av underhållningskaraktär.”

Läs hela debattartikeln i Expressen här.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.