Vad gjorde Republikanska föreningen 2016?

Vi sätter siffror på året som gått.

Republikanska föreningen är världens största republikanska organisation, och vi blir starkare för varje år. Vi är övertygade om att Sverige blir en republik inom vår livstid. Inte automatiskt, utan genom smart och intensivt opinionsarbete. Människors uppfattningar i frågan om monarkin är inte så cementerade som många tror. Har vi bra argument ger det resultat!

Så här långt kom vi 2016:

Det viktigaste först. I årets enda opinonsmätning, från Sifo, kunde vi konstatera att monarkisidans försprång minskat med 17 procentenheter sedan förra Sifomätningen 2010: andelen republikaner ökade från 16 till 24 procent och andelen som vill bevara monarkin minskade från 74 till 65 procent. Vinkeln på Sifoundersökningen i medierna blev att ”monarkin har stort stöd”, men rubrikerna hade lika gärna kunnat vara att stödet krymper.

Republikanska föreningen har synts och hörts mer 2016 – antalet omnämningar i svenska medier ökade med 68 procent jämfört med 2015 och var fler än på många år. Det handlade både om fler intervjuer med Yasmine Larsson och mer uppmärksamhet för kampanjer.

Även våra debattartiklar lästes av fler 2016: räckvidden (antal potentiella läsare i just de medier vi publicerades) ökade från 8 till 13 miljoner. Bland annat tack vare två artiklar i Aftonbladet, en om tanken att Victoria ska ta över tronen och en om högmålsbrott.

Även kommunikationen genom våra egna kanaler har nått många människor. Föreningen fick en ny webbplats som ökade besöken med 50 procent jämfört med den gamla. I våra sociala medier-kanaler har vi prioriterat räckvidd framför mängd och ägnat oss både åt att visa upp föreningen bakom kulisserna (Instagram), gett snabba kommentarer (Twitter) och kommunicerat våra ståndpunkter till en bred publik genom Facebook. På Facebook har vi också drivit kampanj genom Vi som tycker att kungen kan betala sitt födelsedagsfirande själv och Sänk apanaget.

Föreningen har också lanserat ett nytt externt nyhetsbrev.

Antalet medlemmar i slutet av året var 10 705, den högsta siffran hittills i föreningens historia. Ökningen från föregående år var dock liten, bara 71 personer.

Föreningen har ökat sin förmåga att samla in pengar ordentligt. 230 medlemmar och sympatisörer bidrog tillsammans med 91 000 kronor till en ny bok om statsskicket. 290 supporters samlade in 77 000 kronor till tidningsannonser i DN och Expressen i samband med prins Oscars födelse.

Under året har vi bland annat granskat prinsessornas gräddfiler i förlossningsvården (tack alla sympatisörer som gräsrotsfinansierade den granskningen!) och utmanat Skånes kommuner när de ville använda skattebetalarnas pengar till en dopgåva i miljonklassen till prins Oscar. Den striden vann vi: enligt förvaltningsdomstolen är det inte en kommunal uppgift att ge gåvor till kungafamiljen.

Yasmine Larsson kommenterade utslaget i domstolen så här: ”Det här är ett prejudikat som kommuner och andra skattefinansierade verksamheter måste rätta sig efter i framtiden. Som det ser ut nu har Republikanska föreningen besparat Sverige en hel del kungafjäsk framöver.”

Vi har också uppmärksammat hur riksdagen ger allt friare instruktioner kring hur apanaget får användas, och krävt att apanaget ska sänkas.

Under hösten lyckades riksdagens republikaner nå en framgång genom att lämna in en republikmotion med en historisk bredd: ledamöter från fem olika partier stod som undertecknare.

Internt har organisationen arbetat med en flerårsstrategi, understött en nystart för Unga republikaner och gjort en omfattande undersökning av medlemmarnas vilja att aktivera sig.

VILL DU ATT VI FORTSÄTTER DET HÄR ARBETET?

Bli medlem eller swisha ett bidrag till 123 319 840 5

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.