Vänsterpartiet bör kräva en republikutredning

Republikanska föreningen: I regeringsförhandlingar efter valet bör Vänsterpartiet ställa krav på en ny grundlagsutredning.

I dag, den 10 januari, inleder Vänsterpartiet sin 40:e kongress på Münchenbryggeriet i Stockholm. Partiet är en av de tydligaste anhängarna av republik i Sverige. Det finns även andra partier, både i och utanför riksdagen, som har tagit ställning för ett nytt statsskick. Vänsterpartiet är dock ensamt om att årligen lägga en partimotion i riksdagen om införandet av republik.

– Vi i Republikanska föreningen vill föreslå Vänsterpartiets kongress att fastställa ett krav om att partiet efter valet i höst enbart stödjer eller ingår i en regering som tillsätter en statlig utredning om införandet av republik. För vi utgår ifrån att partiet tar denna demokratifråga på största allvar, säger Anna Steele, vice ordförande för Republikanska föreningen.

Den senaste stora grundlagsutredningen tillsattes av den dåvarande socialdemokratiska regeringen år 2004. Kommittén lämnade sin slutrapport i december 2008, och utredningen låg till grund för grundlagsreformen 2010. Även om kommittén fick ett stort spelrum att behandla frågor rörande att fördjupa det svenska folkstyret så hade de samtidigt fått den tydliga begränsningen att Sverige skulle förbli en monarki.

– I eventuella regeringsförhandlingar efter valet bör Vänsterpartiet ställa ett tydligt krav om en ny grundlagsutredning, som denna gång enbart kan handla om att Sverige ska bli en republik. Det gäller en viktig demokratisk fråga, säger Magnus Simonsson, generalsekreterare för Republikanska föreningen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.