Kungens tal vid riksmötets öppnande den 13 september innehöll tydliga politiska åsikter, trots att han enligt grundlagens förarbeten ska undvika ”sådant som kan uppfattas som ståndpunktstagande i omstridda samhällsproblem”.
Det tydligaste ställningstagandet gällde EU. Kungen sa ”Också den europeiska unionen utsätts för påfrestningar. Vi måste fortsätta tro på samarbete länder emellan och på ett förbund som garanterar fredlig samverkan.” 49 procent av svenskarna är för ett medlemskap i EU, 24 procent är emot (SCB maj 2016). Kungens stöd för ”ett förbund som garanterar fredlig samverkan” delas alltså inte ens av en majoritet av svenskarna.
– Jag är själv för EU, men det här är en principfråga. Jag ser ju att var fjärde svensk är emot EU, och då blir det här ett politiskt kontroversiellt uttalande, säger Yasmine Larsson, ordförande i Republikanska föreningen.
– Kungen har själv sagt en gång att ”det är svårt att uttrycka sig utan att bli politisk”. Idag visade han igen att han inte klarar av att hantera sin maktposition. Han respekterar inte att han enligt grundlagen inte ska ha något politiskt inflytande.
– Kungens uttalanden i politiska frågor gör honom till en makthavare. En makthavare som inte är vald och inte kan avsättas. Det är ett av de demokratiska problemen med monarkin, avslutar Yasmine Larsson.