Maria Ripenberg är Årets republikan

Maria Ripenberg, som är ledarskribent på Upsala Nya Tidning, har i dag tilldelats utmärkelsen Årets republikan 2015.

Maria Ripenberg, som är ledarskribent på Upsala Nya Tidning, har i dag tilldelats utmärkelsen Årets republikan. Priset delades ut i samband med Republikanska föreningens kongress på Waterfront i Stockholm. Motiveringen löd: ”Maria Ripenberg är en viktig opinionsbildare i Sveriges fjärde största stad och hon står upp för ideal som demokrati och jämlikhet genom att lyfta fram kravet på republik i sina texter.”

– Maria Ripenberg har skrivit ledarartiklar i Upsala Nya Tidning om monarkin, bland annat i juni förra året under rubriken ”Monarkin mera utanförskap än saga”. Hon är tydlig med att monarkin är ett förlegat och politiskt kontroversiellt statsskick. Jag skulle önska att fler ledarskribenter kunde vara lika skarpa i statsskicksfrågan, säger Republikanska föreningens ordförande Yasmine Larsson.

– Successionsordningen sätter sig över andra grundlagar och hamnar i konflikt med deras grundläggande fri- och rättigheter. Det är varken rimligt eller hållbart i ett modernt, demokratiskt system, säger Maria Ripenberg.

Bakgrund: Republikanska föreningen utsåg Årets republikan för första gången år 2005. Då tilldelades författaren Vilhelm Moberg priset postumt. De senaste årens pristagare:
Pehr G Gyllenhammar (Årets republikan 2014)
Özz Nûjen (Årets republikan 2013)
Inga-Britt Ahlenius (Årets republikan 2012)
Lena Andersson (Årets republikan 2011)

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.