Presidentval i Slovenien lockar svenska republikaner

I skuggan av det amerikanska presidentvalet genomför nu även Slovenien presidentval. Söndagen den 11 november äger den första omgången rum.

I skuggan av det amerikanska presidentvalet genomför nu även Slovenien presidentval. Söndagen den 11 november äger den första omgången rum. Representanter för Republikanska föreningen finns då på plats i Ljubljana för att få kunskap och erfarenheter som ska användas i arbetet för att införa republik även i Sverige.

– Slovenien valde republik, inte monarki, vid självständigheten 1991. För femte gången väljer folket nu sin statschef. Stödet för republik ökar i Sverige och det är hög tid att diskutera övergången till ett fullt ut demokratiskt statsskick även här. Att den svenska monarkin kommer att avskaffas är uppenbart, säger Tariq Bacchus, ledamot i Republikanska föreningens styrelse.

Republikanska föreningen har under året intensifierat arbetet för att införa republik. En grundlagsutredning presenterade under våren konkreta förslag på hur republiken kan utformas i Sverige. Studieresor har genomförts till Finland, Frankrike, Island och USA.

– Att en statschef inte ska födas fram i en utvald familj har Slovenien förstått. Den svenska republiken blir naturligtvis inte en kopia av den slovenska, men republik är statsskicket för Sverige i framtiden, säger Republikanska föreningens generalsekreterare Magnus Simonsson.

Tariq Bacchus och Magnus Simonsson leder en delegation som besöker Ljubljana i samband med presidentvalet söndagen den 11 november.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.