Folkomröstning om republik rycker närmare

Dagen då monarkin inte längre har stöd av en majoritet kommer allt närmare.

I dag har en ny DN/Ipsos-mätningpresenterats i Dagens Nyheter som visar att motståndet mot monarkin fortsätter att öka. Dagen då monarkin inte längre har stöd av en majoritet kommer allt närmare.

– Monarkin är en skamfläck för demokratin och dess vara eller inte vara ställs allt mer på sin spets. Offentliga ämbeten ska inte gå i arv och det är mycket glädjande att en allt större andel av svenskarna sluter upp bakom denna demokratiska princip. Republikanska föreningens mål är att det ska finnas en majoritet för republik senast år 2024. Vi siktar i slutändan på att vinna en folkomröstning, säger Mia Sydow Mölleby, ordförande för Republikanska föreningen.

– Hur den framtida republiken ska se ut finns det många förslag på. Det enklaste vore att avskaffa statschefen eftersom kungen inte fyller någon direkt funktion. Att helt slopa statschefsämbetet skulle inte innebära någon större skillnad mot hur det är i dag. Det skulle bidra till en debatt om demokratins och den nya republikens former, exempelvis diskussion om ett eventuellt presidentskap, säger Magnus Simonsson, generalsekreterare för Republikanska föreningen.

Enligt mätningen är det för närvarande 27 procent av svenskarna som vill avskaffa monarkin. Det är sex procentenheter mer jämfört med förra mätningen, vilket är en statistiskt signifikant ökning enligt DN/Ipsos.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.