Özz Nûjen är Årets republikan

Juryn har gjort sitt val.

– Med sin show Dålig stämning och i sitt sommarprogram i radio visade Özz Nûjen för den stora massan hur bisarrt och otidsenligt det är med ett ärvt ämbete. Detta har han gjort på ett roligt och smart sätt. Han är Årets republikan för sin förträffliga och pricksäkra drift med monarkins absurditet, säger Republikanska föreningens ordförande Mia Sydow Mölleby.

– Att få priset som Årets republikan är som att få priset som Årets nykterist i en full värld. Det kanske är kul att få vara full nån gång, men det är inte hälsosamt för både individen och samhället att vara full hela tiden, säger Özz Nûjen.

Bakgrund:
Republikanska föreningen utsåg Årets republikan för första gången år 2005. Då tilldelades författaren Vilhelm Moberg priset postumt. Senast var det Inga-Britt Ahlenius som utsågs till Årets republikan 2012 och dessförinnan var det författaren och krönikören Lena Andersson som fick priset Årets republikan 2011.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.