Lita inte på arv

Eilif Hensvold om en princip vi aldrig skulle följa i andra sammanhang.

Vem opererar sig hos en doktor vars enda merit är att vara äldste son?

Vars pappa var doktor och hade samma merit. Vars pappas enda merit var att…  och så vidare.

Så klart att man undviker det. Det kan bli väldigt fel. Även om doktorn genom åren lärt sig en del handgrepp. Alla jobb kräver egna meriter. Inte hjälper pappas. Brokonstruktören, förskolläraren, advokaten, snickaren, mjölkbonden, musikpedagogen, svetsaren… Det funkar bara inte.

Brokonstruktörer som inte kan räkna, förskollärare som inte står ut med barn, musikpedagoger som är tondöva. Det där förstår alla. Lätt. Men finns  då inga jobb där det fungerar? Enkla jobb där misstag då och då (eller ofta) inte spelar nån roll?

Inte så lätt att komma på. Städbranschen, underskattad – nej. Köra taxi, nja, kanske – nej absolut inte. Syn, hörsel, koordination, koncentration. Allt måste bara fungera. Misstag kan bli förödande. General, amiral, överbefälhavare – nej, jag skojar förstås. Så klart inte. Riksdagsledamot – nej, absolut inte, även om man kan undra ibland.

Nu vet jag; jag har läst om en lägsta kast i Indien som är tilldelad jobbet att tömma latriner. Äldste sonen övertar pappans jobb. Nu för tiden dottern om hon är äldst. De har haft det så i många hundra år. Kanske tusen.

Nej, jag tvivlar. Det yrket kräver också sitt. Särskilt som de förutsätts hålla på ända till sista levnadsdagen. Skröpliga och kanske lite ding.

Nej,det finns inga såna jobb. Mycket konstigheter har vi  hittat på.

Tur att vi har moderna tider.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.