Brittiska republikaner höjer rösten

Republikanska föreningens tidskrift Reform har åkt till Storbritannien och träffat optimistiska republikaner.

Det faller ett kallt duggregn över London. Trots att det är försommar hänger himlen höstlikt surmulen över Themsen och sveper in Tower Bridge i ett grått dis. Längs med floden och uppe på broarna har hundratusentals huttrande människor samlats för att få en skymt av den 86-åriga drottningen och den flottilj bestående av tusen båtar som flyter fram.

Det är den 3 juni 2012 och Drottning Elizabeth II firar 60 år på tronen. Men mitt bland trumpeter, hurrarop och överförfriskade grabbgäng i Union Jack-kostymer syns och hörs en annan stor klunga människor. Några som inte alls är lika entusiastiska över firandet. De håller upp plakat med budskap som ”9,560 nurses or 1 Queen” ”Tax dodging scum!” och fyndiga ”Don’t jubilee’ve it!

De lite drygt 1 200 demonstranter som samlats här på Themsens södra strand för att visa sin syn på monarkin är framförallt medlemmar urRepublic – den brittiska syskonorganisationen till Republikanska föreningen.

Republic har funnits i Storbritannien sedan 1983, men det var först när Graham Smith anställdes 2005 som organisationen verkligen fick fart. Men han har ett gediget jobb framför sig – mer än tre fjärdedelar av befolkningen är fortfarande för ett bevarande av kungahuset.
– I Storbritannien är stödet för en monarki stort, men inte särskilt starkt. Väldigt många är ambivalenta till kungahuset, de bryr sig inte särskilt mycket eller tänker kring det i ett ganska ytligt perspektiv. Därför är det viktigt för oss att påverka människor och förse dem med rätt argument så de förstår att det här är på allvar, säger Graham Smith.

Den republikanska rörelsen i Storbritannien fanns emellertid långt före Republics födelse. England valde till och med en gång att helt avskaffa sin monarki och bli republik. Efter att Charles I avsattes och avrättades 1649 blev landet officiellt en republik fram till 1660 då monarkin återinfördes och Charles II blev kung. Men i England betraktas den här tiden som ett interregnum – ett politiskt, betydelselöst vakuum som landets rojalister inte vill kännas vid.

Graham Smith började intressera sig för republikanska tankegångar redan i ung ålder. 2003 började han engagera sig i föreningen och två år senare blev han dess förste anställde. I dag arbetar Graham Smith heltid med Republic.

Genom manifestationer, stor närvaro i sociala nätverk och arbete med att värva nya medlemmar har organisationen växt sig större och starkare. I dag är man runt 5 000 medlemmar och drygt 35 000 personer som är med och stöttar organisationen på olika sätt. Framförallt ser Graham Smith exponering i media som nyckeln till framgång.
– Det är det snabbaste och viktigaste sättet att nå en bred publik. Vi vill att våra kampanjer ska synas så mycket som möjligt och passar alltid på i samband med stora händelser inom kungafamiljen som bröllop och när nya bebisar föds. Vi gör även vår egen research. Bland annat undersöker vi kungahuset, deras hemligheter och finanser, och använder det när vi pratar med media och parlamentsledamöter.

Genom Graham Smiths karismatiska ledarskap och Republics vilja att inte bara rapportera till media – utan även vara med och utreda – har man vunnit mark och respekt. Häromåret var Republic inblandade i avslöjandet att prins Charles undvikt att betala skatt på en av sina egendomar.

Storyn tog spinn och blev ett rejält huvudbry för kungahuset. Charles själv gjorde inte saken bättre när han bemötte anklagelserna med uttalanden som tävlar med vår egen kung i vagt undvikande: ”It’s a private estate, like a private estate, but in many respects is not a private estate.”

Resultatet är att prinsens förtroende hos britterna sjönk och i dag vill många att successionsordningen ska hoppa över Charles – och tronen gå direkt till prins William den dagen drottningen går bort. Men även om detta är teoretiskt möjligt är det inte sannolikt att parlamentet skulle stödja något sådant. Därför kommer Charles bli en monark som troligtvis möts av en ordentlig uppförsbacke.

Tronskiftet kan därför bli en bra utgångspunkt för Republic att sprida sitt budskap, men Graham Smith manar även till försiktighet. Uttalanden kan lätt tas ur sina sammanhang och få Republic att framstå som okänsliga.
– Det är klart att vi inte kommer att starta en kampanj i samma ögonblick som drottningen går bort. Att utnyttja ett sådant läge vore opassande och inte särskilt smart. Men de följande veckorna och månaderna blir vi tvungna att göra något. Vi måste ifrågasätta den automatiska successionen och att Charles blir ny regent.

När den snart nittioåriga drottningen går ur tiden kan det vara läge för svenska republikaner att hålla ögonen öppna och se hur Republic sköter sin kommunikation. Lära sig av deras framgångar, rätta till eventuella misstag. Mycket kan hända när en regent som byggt mycket av sin popularitet på att vara någon som britterna helt enkelt vant sig vid försvinner.

Men än så länge är hon kvar. Och i september 2015 blev drottning Elizabeth den regent som regerat längst i Storbritannien någonsin. Under sina 63 år på tronen har hon sett 18 premiärministrar och 15 amerikanska presidenter komma och gå. Många känner sig trygga med drottningen. Men enligt Graham Smith är den tryggheten falsk, och hennes popularitet inte helt verklighetsförankrad.
– Hur kommer det sig att folk inte tycker att drottningen gör något fel? Jo, för det är svårt att göra någonting fel om man knappt gör någonting alls. Och det man faktiskt gör sker i hemlighet. Många har illusionen av att Elizabeth är en trevlig, ofarlig dam utan något riktigt inflytande. Men då misstar man sig. Fast den här attityden kommer oundvikligen ändra sig när det blir Charles tur att ta över. Folk kommer säga ”vänta lite, vad är det vi håller på med? Borde inte vi, folket, vara med och välja nästa statsöverhuvud?”

Att drottningen har stor betydelse som representant för Storbritannien är ett vanligt argument för att behålla monarkin. Att kungahuset drar turister till regionen ett annat.

Men är det verkligen så? Attraktioner som Stonehenge och de romerska baden i Bath drar till exempel mycket mer folk än det kungliga Windsor Castle. Och om man haft en republik kunde andra kungliga egendomar som Buckingham Palace vara öppet året runt för turister att besöka. Möjligheterna att utforska det brittiska arvet hade då varit betydligt bättre och enklare. Dessutom har Storbritannien så mycket mer att erbjuda.

– Undersökningar har visat att turister kommer hit för våra museer i världsklass, vackra landskap, shopping och fascinerande historia – inte för att få en glimt av prins Andrew. Men även om det är sant att monarkin drar turister till de brittiska öarna, bör vi verkligen bygga ett helt politiskt system på ett argument som handlar om turisters intressen?

Tillbaka till Themsen, 2012. Republics manifestation mot drottningjubileet blir den största demonstrationen mot monarki i modern tid. Regnet faller över London hela dagen. Drottningen vinkar med stelfrusna händer mot åskådarna samtidigt som en av båtarna styr in till kajen där två ålderstigna hovmedlemmar stiger av och förs till sjukhus med nedkylningssymtom. Resten av flottiljen fortsätter längs med Themsen i den kalla, mulna eftermiddagen.

(Artikeln publicerades i Reform nr 2 2015.)

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.