Intervju med Hillevi Larsson (S)

Läs vår intervju med Hillevi Larsson (S), som kandiderar till riksdagen för Socialdemokraterna i Malmö kommun.

Hur tänker du driva republikfrågan i riksdagen?
– Genom att vara med på riksdagsmotioner för republik. Glädjande nog har vi de senaste åren lämnat in flerpartimotioner som är blocköverskridande. Det speglar det breda och växande stöd som finns i frågan. Jag kommer också att delta i det arbete som bedrivs i riksdagens republikanska nätverk. Vi har fått en strålande start med spännande debatt och god uppslutning.

Vad kan göras för att ändra opinionen?
– Republikanska föreningen gör ett mycket bra jobb redan. Men vi behöver bli ännu fler och driva på ännu mer! Utmaningen är att ge en motbild till den kungliga ”dokusåpan”. När media rapporterar om fester, klänningar och hur trevligt allt kungligt är ska vi påminna om det vansinniga i att en modern demokrati behåller ett odemokratiskt medeltida arv och gör undantag i rättsstatens principer för landets främste företrädare, statschefen!

Hur kan vi minska det politiska motståndet för att driva republikfrågan?
– Om opinionen svänger ytterligare till vår fördel kommer denna fråga inte längre att anses kontroversiell. Då kommer fler våga delta i samhällsdebatten för republik. Inte minst kommer fler politiska partier vara beredda att driva frågan, utan rädsla för att förlora väljare.

Vad kommer att krävas för att få till en folkomröstning om frågan?
– Att opinionen för republik blir ännu starkare. Då finns ett förändringstryck som motiverar en folkomröstning.

Du får gärna kryssa Hillevi Larsson eller någon av de andra republikanska riksdagskandidaterna. Du hittar kandidater från olika partier över hela landet i vår sammanställning.

Foto:Sveriges riksdag

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.