Republikfrågan och riksdagen

Riksdagsledamöter är bra budskapsbärare då vi använder den politiska arenan och den politiska debatten för att få uppmärksamhet för republikfrågan.

Republikanska föreningen bedriver ett aktivt arbete med att bilda opinion för ett avskaffande av monarkin. Föreningen är i första hand en opinionsbildande organisation, inte en organisation som försöker mobilisera stöd bland politiker. De politiska partierna kommer aldrig i något avgörande ögonblick att gå emot opinionen och därför räknar vi med att republik i slutändan kommer att införas genom en folkomröstning när vi har övertygat en majoritet om det rätta med att avskaffa monarkin. Däremot kan enskilda politiker vara bra budskapsbärare då vi använder den politiska arenan och den politiska debatten för att få uppmärksamhet för frågan. Vi republikaner kan exempelvis driva dagskrav gentemot riksdag och regering i opinionsbildande syfte.

Republikanska föreningens ordförande Yasmine Larsson har tagit initiativ till ett nätverk med riksdagsledamöter från olika partier som vill arbeta tillsammans för att bilda opinion för republik och lyfta frågan i riksdagen. Det har bland annat resulterat i riksdagsmotionen ”Dags för ett modernt statsskick” med undertecknare från fem partier.

Motioner i riksdagen som kräver ett avskaffande av monarkin blir dock inte bifallna. Det finns flera partier i riksdagen som har republik i partiprogrammet (S, V, MP) och andra partier med många ledamöter som är för republik (C, L, M). Riksdagsledamöter från dessa partier kan dock inte alltid rösta för motionerna. Det finns nämligen något som kallas röstpiskor i riksdagspartierna. Det betyder att ett parti röstar enhetligt i varje fråga, trots att enskilda ledamöter kan tycka annorlunda. Det är en praktik som funnits länge och som beror på att vi i Sverige i första hand röstar på partier och inte personer, även om det finns en möjlighet att ge personkryss. Partierna håller ihop internt och varje riksdagsgrupp tar gemensamt beslut om hur partiets riksdagsledamöter ska rösta i en fråga.

När det kommer till republikfrågan så är det tyvärr så att många partier ser ett potentiellt tapp i väljarstöd om de skulle rösta emot monarkin, och därför gör det inte det. Det gäller kanske främst för Socialdemokraterna, som väldigt länge haft republikfrågan i partiprogrammet utan att faktiskt arbeta för avskaffandet av monarkin.

Det läggs återkommande motioner om republik och sedan några år tillbaka har det alltså skrivits partiöverskridande motioner om republikfrågan. Det är ett steg i rätt riktning. En annan bra utveckling är att riksdagens republikanska nätverk är aktiva.

Den republikanska frågan är svår att driva i riksdagen med rådande opinionsläge. Därför måste vi försöka få fler att se det absurda med monarkin. När opinionen för republik växer så kommer också frågan förändras i riksdagen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.