Hej Malin Wollin, varför är du republikan?
– Jag förstår frågan. Men samtidigt undrar jag varför bevisbördan ligger på mig som är republikan? Det vore mer logiskt om monarkisterna blev tvungna att förklara sig. Det är ju deras åsikt som tillhör det absurda. Men om jag nu ska svara på frågan handlar det mycket om min syn på Sverige som land. Sverige är ett modernt och framstående land när det gäller allt från musikexport till vetenskap. Men så finns det något i vårt samhälle som står i extrem kontrast till allt det moderna och demokratiska, nämligen kungahuset. Hur kan vi tillåta det?
I en krönika i Aftonbladet från 2016 skriver du att du vill ha en vänlig men bestämd revolution när det gäller Sveriges statsskick. Drömscenario?
– Jag vill att Victoria säger tack för sig när det blir hennes tur, och sedan ägnar sig åt välgörenhet eller något annat som gör gott för många. Hon verkar vara en klok och inkännande person så hon kommer att förstå att det får vara bra med det här nu. Efter valet i USA i höstas talades det mycket om en smooth transition, det hoppas jag på även när det gäller Sveriges statsskick. Jag vill inte ha bråk.
– För ett tag sedan frågade jag en historiker om vad han tror om monarkins framtid. Han var övertygad om att den svenska monarkin slutar med Carl XVI Gustaf eller Victoria. Utifrån hans kunskaper om Sveriges historia tycker jag att hans uttalande om framtiden känns betryggande.
Vad får du för reaktioner från dina läsare när du skriver att du är republikan?
– Jag upplever att det finns ett starkt stöd för kungahuset. Samtidigt måste det finnas ett arbete och en opinionsbildning för republik och av skaffandet av monarkin. Tyvärr eldar det på monarkisterna. Många framhåller till exempel kungahusets symbolvärde. Men en bal på slottet eller en snygg klänning är aldrig tillräckligt mycket värt för att bevara vårt nuvarande statsskick. Vill man ha en symbol för Sverige finns det fler snygga ansikten att tillgå.
Varför är det viktigt att ta ställning i frågan om republik?
– Jag vet att det här är en icke-fråga för många, men i grund och botten handlar det om vårt statsskick. Vi måste prata om det. Vi måste också våga prata om kungahuset ur ett klassperspektiv. Det finns så många problem i samhället som beror på att människor saknar inflytande eller är utslagna. Att bevara monarkin är det yttersta beviset på att vårt samhälle fortfarande består av herrskap och tjänstefolk och att vi viker oss för det. Även om kungafamiljen inte har exekutiv makt är de en in your face-symbol för ett samhälle som inte är jämlikt och om inte det är argument nog för att avskaffa monarkin, så sorry – då vet jag inte vad som är det.
Foto: Anna-Lena Ahlström. Intervjun publicerades också i Reform nr 1 2017.