SVT:s bröllopssändning är ren reklam för monarkin

Republikanska föreningen skriver på SVT Debatt idag.

”I dag gifter sig Prinsessan Madeleine och Christopher O’Neill – något som borde vara en privat angelägenhet för paret. Så är dock inte fallet. Prinsessan Madeleines bröllop får uppmärksamhet eftersom hon kan ärva Sveriges högsta offentliga ämbete. Det är en position som hon inte aktivt har sökt sig till. Tvärtom, hon har från början inte valt detta på något sätt.

Hon har bara råkat födas in i en familj som är utvald att prenumerera på posten som svensk statschef och har därför uppfostras till prinsessa.

SVT har tilldelats sändningsrättigheterna för dagens bröllop och kommer att direktsända hela tillställningen med studiosamtal före och efter, samt visa en timmes sammandrag på kvällen. Uppenbarligen anser SVT att detta bröllop är mycket viktigt. Hur mycket pengar SVT lägger på hela denna bevakning får dock licensbetalarna inte veta.

Men skulle SVT direktsända om statsminister Fredrik Reinfeldt gifter sig? Nej, det skulle vi inte förvänta oss av public service. För alldeles oavsett om det finns ett allmänt intresse av någon storlek är det ett anständighetskrav att bevakningen sker med måtta och sans, kritisk granskning samt med opartiskhet.

Så behandlas i regel våra folkvalda. Fredrik Reinfeldt har sannolikt dessutom integritet nog att inte vilja ha sina mest privata högtider i direktsändning. Han försöker skilja sin offentliga roll från sitt privatliv. Statsministern har ett demokratiskt mandat och behöver inte bygga sin position uteslutande på livshändelser.”

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.