Sjung inte kungssången i riksdagen

Pressmeddelande med anledning av riksmötets öppnande.

I dag, den 30 september, hålls riksmötets öppnande. Det är en högtidlig och symbolisk händelse för den svenska demokratin, men riksdagen börjar sitt arbete med en hyllning till ett odemokratiskt och föråldrat styrelseskick. Traditionen att sjunga kungssången måste upphöra. Riksdagsledamöterna är valda av folket och inte utsedda av kungen. Därför ska de inte sjunga en hyllningssång till honom.

– Republik handlar för mig om demokrati och jämlikhet. Så länge monarkin finns kvar måste vi dock snarast göra upp med de mest unkna delarna av detta föråldrade statsskick. Dit hör kungssången. Själv sjunger jag den aldrig och jag uppmanar mina riksdagskollegor att inte heller göra det, säger Mia Sydow Mölleby, ordförande för Republikanska föreningen och själv riksdagsledamot.

– Den lojalitet som riksdagsledamöterna känner i sina ”hjärtans djup” ska rikta sig till medborgarna, inte till Carl Gustaf Bernadotte. Sången uppmanar dem med strofen ”var honom trofast och hans ätt”, men offentliga ämbeten ska inte gå i arv och hängivenheten borde därför gälla demokratin. Förtroendet ledamöterna har fått kommer från väljarna och inte av ”all din tro till honom sätt”, avslutar Republikanska föreningens ordförande Mia Sydow Mölleby.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.