Borde inte alla barn födas som jämlikar?

Varje kunglig graviditet väcker seriösa frågor om Sveriges anspråk på att vara en fullvärdig demokrati.

Medan media närmast svämmar över av nyheten om ännu en kunglig graviditet frågar vi oss: Borde inte alla barn födas som jämlikar?

Varje nyfödd svensk medborgare borde ha samma politiska rättigheter och samma möjligheter att i framtiden kunna representera sitt land. Det är sedan upp till varje barn, när de växer upp, att sträva efter framgång och erkännande. Inget barn ska födas in i en offentlig roll, till en position med status och privilegier och till ett av skattebetalarna finansierat lyxliv.

Varje kunglig graviditet väcker seriösa frågor om Sveriges anspråk på att vara en fullvärdig demokrati, men medierna kommer inte att skriva mycket om hur orimligt det är att det högsta offentliga ämbetet går i arv eller om vad en kunglig bebis säger om jämlikheten i Sverige. De kommer dock att skriva spaltmeter om varje graviditet och födsel inom kungahuset.

Det är många barn som föds i Sverige varje dag – var och en av dem är unik och förtjänar den största omsorg som vi kan erbjuda. Ändå väljer media att lyfta fram kungahusets barn för smicker, beröm och ändlösa spekulationer – bara på grund av familjen de föds in i.

Mediebevakningen av kungliga barn går långt utöver rimliga proportioner. Om och om igen kommer vi att få veta att dessa barn är viktigare och mer speciella än alla andra barn i hela landet. De bisarra och konstiga rubriker och berättelser som pressen hittar på om de unga kungligheterna tjänar bara till att förstärka detta budskap och få oss medborgare att bete oss som undersåtar.

Alla svenska barn förtjänar att växa upp i ett land där det inte finns några gränser för deras ambitioner, där deras politiska rättigheter är som alla andras och där vi alla är födda som jämlikar.

Håller du med oss? Bli medlem!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.